Ferenc pápa szerint a közönyösség fenyegeti a holokauszt emlékét

Forrás: AFP

-

A katolikus egyházfő felidézte az auschwitz-birkenaui látogatását.


A világ országai felelősek azért, hogy küzdjenek az antiszemitizmus és a közönyösség vírusa ellen, amely azzal fenyeget, hogy az emberiség memóriájából kitörlődik a holokauszt emléke – mondta Ferenc pápa.

Izraelben nagy felzúdulást keltett, hogy a lengyel parlament alsóháza olyan törvényt szavazott meg, amely büntethetővé tenné, ha a „lengyel haláltáborok” kifejezéssel bárki Lengyelországra hárítja a felelősséget a náci Németország bűntetteiért.

A katolikus egyházfő egy nemzetközi konferencián nem említette konkrétan Lengyelországot, sem a törvénytervezetet. Felidézte 2016-os látogatását a ma Lengyelországban található egykori auschwitz-birkenaui haláltábor helyszínére. Ferenc pápa azt mondta: emlékszik „a fülsiketítő csend üvöltésére”, amely csak a könnyeknek, az imának és a bocsánatkérésnek hagy helyet.

Az egyházfő arra kérte a keresztényeket és a zsidókat, hogy hozzák létre a holokauszt közös emlékét. „A mi felelősségünk, hogy ezt méltó módon adjuk tovább a fiatalabb generációknak” – mondta Ferenc pápa.