Ferenc pápa: Nem szabad feladni a reményt

Fotó: MTI/AP/L'Osservatore Romano / -------------------

-

A remény megtartásának fontosságát emelte ki Ferenc pápa a nagyszombat este tartott vigílián. Az egyházfő a több órás liturgia alatt Jézus feltámadására emlékezett a Szent Péter-bazilikában összegyűlt hívek ezreivel.


A Brüsszelben és a Közel-Keleten elkövetett terrortámadások által beárnyékolt húsvéti nagyhét után a pápa arra biztatta az embereket, hogy ne adják fel a reményt. "Nem szabad, hogy a sötétség és a félelem magára irányítsa a lélek figyelmét, hogy megszállja a szívet" - mondta.

Szavai szerint mindig is lesznek problémák, de nem szabad hagyni, hogy azok határozzák meg az életet. Az egyház feladata a pápa szerint az, hogy "újraélessze a reményt azok szívében, akiknek nehezükre esik az élet fényét megtalálni".

"Máskülönben egy nemzetközi létesítmény lennénk, amelynek ugyan rengeteg követője és jó szabályai vannak, de alkalmatlan arra, hogy megteremtse azt a reményt, amelyre a világ szomjazik" - fogalmazott Ferenc pápa az MTI szerint.

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrizték a Szent Péter térre való belépéskor. A húsvéti vigília hagyománya szerint a nagyszombat este fél kilenckor kezdődött szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló papok a bazilika főhajóján az oltárig haladtak. A szokásnak megfelelően a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében lévő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter-bazilika addig néma harangjai is.

Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesített a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik Olaszországból, Albániából, Kamerunból, Koreából, Indiából és Kínából érkeztek.