Ferenc pápa megérkezett Fatimába

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

Boldog Marto Ferencet és Jácintát szombaton avatja szentté az egyházfő.


Lelkes tömeg fogadta pénteken Ferenc pápát a portugáliai Fátimában. Szombaton szentté avatja a pásztorgyerekeket, akiknek 100 éve Szűz Mária megjelent. A pápamobilon érkező egyházfőt több tucatnyi ország zászlóit lengető hívek és a székesegyház harangjai üdvözölték.

A tömeg némán várt, amíg a pápa megállt és imát mondott a Jelenési kápolnánál. A kápolnát azon a helyen emelték, ahol 100 évvel ezelőtt Szűz Mária megjelent három pásztorgyereknek. Kettőjüket – Boldog Marto Ferencet és Jácintát – avatja majd szentté szombati szentmiséjén Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő egy katonai repülőtérről helikopterrel érkezett a szentélybe. Arról nincsenek hivatalos adatok, hányan várták az egyházfőt Fátimában, de a hatóságok egymillió hívőt várnak a jelenések centenáriumára időzített szertartásra.

A pápa portugáliai hivatalos programjának első eseménye egy rövid magántalálkozó volt António Luís Santos da Costa portugál elnökkel a Monte Real-i légibázison.

A portugáliai Fátima kisváros közelében 1917-ben Szűz Mária hat alkalommal jelent meg három pásztorgyereknek, legelőször május 13-án. Az akkor 9 éves Francisco Marto és a jelenésekkor 7 éves Jácinta Marto néhány évvel később spanyolnáthában elhunyt. Mindkettőjüket II. János Pál avatta boldoggá 2000 májusában. Unokatestvérük, a jelenéskor tízéves, majd életét szerzetesnővérként Fátimában leélő Lúcia de Jesus dos Santos 2005-ben halt meg kilencvenhét évesen.

A dél-franciaországi Lourdes-i Mária-szentélyhez hasonlóan Fátimába is számosan látogatnak a világ minden részéből, becslések szerint évente mintegy hatmillióan.