Ferenc pápa Leszboszra érkezett

Fotó: POOL / FILIPPO MONTEFORTE

-


A pápa megérkezett Leszbosz szigetére, hogy kifejezze támogatását az Európába vágyó menekülteknek. Ferenc az ortodox pátriárkával találkozik, és együtt meglátogatnak egy háromezer fős tábort, ahol olyanok várakoznak, akikre vagy a menekültügyi kérelmük pozitív elbírálása, vagy a Törökországba való kitoloncolás vár.

Leszbosz a fő belépőponttá vált az elmúlt évben Európába, ezrek ragadtak a görög területen a múlt hónapban megkötött EU–török megállapodás alapján. A március 18-i EU–török megállapodás részeként április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserébe – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.


Leszbosz


A Vatikán jelezte: a pápa látogatása pusztán humanitárius és vallási megfontolásból történik, és nem szabad a kitoloncolások bírálataként értelmezni.

Ferenc pápa 2013-ban hasonló okok miatt látogatta meg Lampedusa szigetét.

A látogatás előtti éjjelen egy szíriai menekült megpróbálta megölni magát, miután megtudta, hogy kitoloncolják, de a rendőrség megelőzte a tragédiát. A migránsok később demonstrációba kezdtek, hogy jobb bánásmódot és Európában maradást követeljenek.

A rövid, de erősen szimbolikus látogatással a pápa igyekszik felhívni a figyelmet arra, amit a Vatikán „bonyolult helyzetnek” nevez. A pápa többször is könyörületre szólított fel azon emberek iránt, akik terror és zavargások elől menekülnek. Azt reméli, hogy az útja miatt „megszólal Európa lelkiismerete”.