Ferenc pápa kívánságlistáján most a béke van az első helyen

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

A katolikus egyházfő a világpolitika legfontosabb kérdéseit vette végig húsvéti beszédében.


Szíriában, Irakban, a Szentföldön, Kenyában és Ukrajnában is békét sürgetett Ferenc pápa a római Szent Péter téren húsvétvasárnap délben mondott beszédében. Ferenc pápa a békét szorgalmazta Líbiában, Jemenben, Nigériában, Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és elismerően szólt az Iránnal elért nemzetközi atommegállapodásról.

Az egyházfő elítélte a rabszolgatartást, az ember- és kábítószer-kereskedelmet, valamint a szerinte a világot uraló fegyverkereskedelmet. A bazilika központi lodzsájáról mondott húsvéti üzenetében Ferenc pápa felidézte: Péter és János apostol ahhoz, hogy be tudjon lépni a feltámadt Krisztus megüresedett sírjába, lehajolt. A krisztusi misztérium megértéséhez meg kell hajolni, alázatosnak kell lenni – fogalmazott az egyházfő. Hangsúlyozta, hogy a mai világban a mindenáron való siker és verseny számít, a másikon való felülkerekedés, de mi „keresztények (…) próbáljunk meg egymás szolgálatában élni, ne legyünk arrogánsak, hanem segítsük és tiszteljük a másikat”. „Ez nem gyengeség, ez az igazi erő!” - hangoztatta Ferenc pápa, aki azért imádkozott, hogy az emberek között ne az erőszakot és a háborúkat tápláló hiú büszkeség, hanem a megbocsátás és a béke alázatos bátorsága kerekedjék felül.

Imát mondott a Kenyában nagycsütörtökön legyilkolt keresztény egyetemistákért és mindazokért, akiket hitük miatt elraboltak, vagy el kellett hagyniuk otthonukat és szeretteiket. Ferenc pápa az Úrtól fényt kért Ukrajna számára, elsősorban azoknak, akik az utóbbi hónapok erőszakos akcióit elszenvedték.

Beszéde után Ferenc pápa Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra. Az idei húsvéti szentmisén - a Szent Péter téri árkádok alá húzódva - nagyon sok hajléktalan is részt vett. Néhányan a földön fekve, takarókba burkolózva hallgatták Ferenc pápa szavait.


Erdő Péter bíboros a húsvéti szentmisén elmondott beszédében azt fejtegette, hogy bár az ismétlődő elkeserítő események miatt az emberek hajlamosak a csüggedésre, nem értelmetlen körforgás az emberiség története.