Ferenc pápa: jogos a migránsokkal szembeni félelem

Fotó: MTI/EPA/Maurizio Brambatti / MTI/EPA/Maurizio Brambatti

-

Jogosak a bevándorlókkal szembeni félelmek, ennek azonban nem szabad gátolnia a befogadásukat – mondta Ferenc pápa a migránsok és menekültek világnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.


A katolikus egyházfő szerint a migráció miatti kétségek és félelmek emberi szempontból teljesen érthetőek, nem számítanak bűnnek. Bűn azonban, ha hagyjuk, hogy ezek a félelmek "befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást" – mondta a pápa.

A félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. A félelem miatt gyakran lemondunk a másikkal való találkozásról, védekezésül akadályokat emelve.

Lépjünk túl félelmeinken, hogy befogadjuk és megismerjük a másikat – mondta Ferenc pápa. Ehhez a bevándorlóknak tiszteletben kell tartani a befogadó országok törvényeit, kultúráját és tradícióit. Másrészt a befogadás önmagában nem elegendő, a migránsokat és menekülteket védelmezni és integrálni is kell. Ferenc pápa a migránsok és menekültek világnapjára még augusztusban kiadott üzenetét idézte.

A misén több ezer, különböző keresztény egyházhoz tartozó migráns és menekült vett részt a világ 49 országának képviseletében, köztük nemrég érkezettek és második generációsok is voltak. A több nyelvű misén indiaiak, libanoniak, szíriaiak, mintegy 800 román, több mint 1200 ukrán, 2000 Fülöp-szigeteki és kínai vett részt. Az imádságokat Nigériából, Kínából, Indiából, Szíriából, Ukrajnából és Etiópiából érkezettek olvasták fel.

Ferenc pápa bejelentette, hogy mostantól az egyház minden év szeptemberének második vasárnapján rendezi meg a migránsok és menekültek világnapját, amely legközelebb 2019. szeptember 8-ra esik.

Az egyházfő hétfőn újabb külföldi apostoli útra indul Chilébe és Peruba. A chilei fővárosban katolikus templomok elleni támadások előzték meg az egyházfő érkezését, köztük a Santa Isabel de Hungría, azaz a magyarországi Szent Erzsébet plébániát is felgyújtották. Ez a pápa 22. külföldi látogatása, a hatodik Latin-Amerikában.