Ferenc pápa hatóságot hozott létre a pedofilügyek kivizsgálására

Fotó: MTI / Angelo Carconi

-

Új bírói hatóság létrehozását hagyta jóvá a Vatikánban Ferenc pápa. A testület azoknak a püspököknek az ügyében fog eljárni, akik szándékosan eltussolták vagy nem jelentették a kiskorúakon elkövetett papi erőszakot.


Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a püspökök ellen abban az esetben is eljárást indítanak, ha nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék a kiskorúak elleni szexuális visszaéléseket.


A vatikáni közlemény szerint az új hatóság a Hittani Kongregáció égisze alatt fog működni.


Az áldozatok jogait képviselő szervezetek hosszú idő óta követelik egy olyan bíróság megalakítását, amely azon püspökök ügyében is jogosult eljárni, akik nem közvetlenül érintettek a gyermekmolesztálási ügyekben.


A katolikus egyházfő 2013 végén bizottságot alakított az egyház tagjai által elkövetett pedofil visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében. A most bejelentett hatóság létrehozására ez a, Sean O'Malley amerikai bíboros vezette, bizottság tett javaslatot.


Ferenc pápa tavaly bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól; ez volt az egyházfő addigi legélesebb hangú nyilatkozata, amelyet a római katolikus egyházat érintő botrány kapcsán tett. A papi pedofíliához kapcsolódó ügyek első sorozata több mint tíz évvel ezelőtt került napvilágra, majd a botrány 2010-ben erősödött fel, amikor számos amerikai, írországi, ausztráliai és németországi ügy kapott publicitást.