Ferenc pápa egy Fiattal érkezett a Fehér Házba

Fotó: MTI/EPA/REUTERS / Tony Gentile

-

Az egyházfő a környezeti katasztrófa és a szegénység elleni küzdelemre figyelmeztette Amerikát. Obama elnök arról beszélt, hogy a pápa felrázza őket az önelégültségből.


Barack Obama amerikai elnök a Fehér Háznál üdvözölte Ferenc pápát, aki egy Fiat 500-assal érkezett. A katonai tiszteletadással kísért szertartáson 11 ezer meghívott vendég vesz részt. A szám nem tartalmazza az eseményen hivatalból jelen lévő mintegy 4 ezer tisztségviselőt és újságírót.

Az első latin-amerikai – argentínai születésű – pápa első ízben tesz látogatást az Egyesült Államokban, 70 millió katolikus hazájában.Ferenc pápa a környezeti katasztrófa és a szegénység elleni sürgős fellépésre szólította fel az Egyesült Államokat. A katolikus egyházfő rámutatott, hogy a klímaváltozás problémáját már nem lehet a következő nemzedékre hagyni. A pápa egyúttal egy „igazán toleráns és befogadó” társadalom létrehozására és a sebezhetők védelmére szólította fel az amerikaiakat, és szót emelt a fejlődés „egységes és befogadó modelljei” mellett.

A szegényekről és a Földről való gondoskodásról szóló üzeneteivel Ferenc pápa „felráz bennünket az önelégültségből” – jelentette ki az amerikai elnök. Obama szerint a pápa által közvetített könyörületesség üzenete az, hogy üdvözölni kell a háborús menekülteket és a bevándorlókat. Az amerikai elnök köszönetet mondott a pápának az amerikai–kubai újrakezdésben játszott szerepéért, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiáll a pápa mellett a vallásszabadság és a vallásközi párbeszéd fenntartásában. Támogatásáról biztosította a katolikus egyházfőt a klímaváltozás elleni erőfeszítéseiben.