Ferenc pápa bíborosokat iktatott be

Fotó: MTI/EPA/ANSA / Maurizio Brambatti

-

A pápa a konzisztóriumon tizenhét új bíborost iktatott be, akik közül tizenhárman – a 80 év alatti életkoruk miatt a konklávé tagjaiként – szavazhatnak a katolikus egyházfő utódjának kijelöléséről.


Ferenc pápa szombaton tizenhét új bíborost iktatott be. Mint arról korábban írtunk, a katolikus egyházfő még októberben közölte, hogy a november 19-i bíborosi konzisztóriumon kinevezendő pápaválasztó kardinálisok öt kontinens 11 országából valók .

A lista élén az olasz Mario Zenari szíriai apostoli nuncius (pápai nagykövet) áll. A második a sorban Dieudonné Nzapalainga bangui érsek, aki a legfiatalabb a bíborosok közül, még 50 éves sincs, és az egyházfő tavaly év végi közép-afrikai útja során találkozott vele. Az egyházfő bíborossá nevezi ki még mások mellett Carlo Osoro Sierra madridi és Sérgio da Rocha brazíliavárosi érseket is.
Négy bíboros 80 év feletti, közülük hárman korábbi érsekek vagy püspökök. A negyedik viszont egy egyszerű albániai pap, Ernest Simoni, aki október 18-án lesz 88 éves. Róla a Vatikán azt hozta nyilvánosságra, hogy Enver Hodzsa uralma idején, 1963-ban bebörtönözték, majd halálra ítélték, de a büntetést 25 év kényszermunkára változtatták, s összesen 18 évet töltött börtönökben.

A megosztottság és ellenségeskedés vírusának a katolikus egyházban és a szélesebb társadalomban fenyegető terjedésére figyelmeztetett Ferenc pápa.


A megosztottság és az ellenségeskedés vírusa behatol abba, ahogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Nem vagyunk immunisak ezzel szemben, ezért vigyáznunk kell, hogy ez a fajta magatartás ne verjen gyökeret a szívünkben.

A konzisztórium alkalmából a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén – egy nappal az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév lezárására előtt – Ferenc pápa 17 új bíborost kreált, köztük három-három európait, latin-amerikait és egyesült államokbelit, valamint két-két afrikai és ázsiai bíborost, amivel a katolikus egyházfő – mint korábban közölték – „az egyház egyetemességét” kívánja kifejezni.
Tizenhárman közülük 80 évesnél fiatalabb, vagyis pápaválasztásra jogosult bíborosok.