Ferenc pápa: az újságíró ne tápláljon félelmet

-

Az igazság szeretetét, a szakmai hozzáértést és az emberi méltóság tiszteletben tartását nevezte az újságírók fő erényének Ferenc pápa, amikor az olasz újságíró-kamara tagjait fogadta a Vatikánban csütörtökön.


Az olasz sajtóorgánumok és újságíró-szakszervezetek mintegy négyszáz tagja előtt beszélve a katolikus egyházfő kijelentette, kevés mesterség létezik, amely annyira befolyásolja a társadalmat, mint az újságírás. A pápa azonban hozzátette: a sajtó képviselőinek nemcsak a jelentősége, hanem a felelőssége is kiemelt.

„Az idők változnak, és változik az újságírás módja is. A nyomtatott sajtó és a televízió is súlyt veszített – főleg a fiatalok között – a digitális világot képviselő új médiával szemben, de az újságírók, amikor szakmai munkát végeznek, pillérei, alapvető eleme maradnak a szabad és pluralista társadalom életének” – fogalmazott Ferenc pápa. Hozzátette, hogy a modern kommunikáció folyamatos megújulásához a szentszéki hírközlés is alkalmazkodik többek között a vatikáni kommunikációs államtitkárság most zajló átalakításával.

Ferenc pápa elsőrendű fontosságúnak nevezte, hogy az újságíró korunk rohanó világában, amikor napi 24 órában szünet nélkül áramlanak a hírek, is képes legyen megállni, elgondolkodni az eseményeken, párbeszédet folytatni, és minél közelebb jutni az igazsághoz. Nem véletlen – jegyezte meg az egyházfő –, hogy a történelem során a diktatúrák nemcsak uralni akarták a kommunikációs eszközöket, hanem új szabályokat is szabtak az újságírószakmának.

Az újságírás sose legyen embereket vagy népeket „pusztító fegyver: ne tápláljon félelmet változásokkal vagy jelenségekkel szemben, mint a háború vagy éhezés kikényszerítette migráció” – mondta Ferenc pápa.

Kijelentette, hogy az újságírásnak a közös jó építését kell szolgálni, a megbékélést, a felek közötti találkozást elősegíteni, elutasítva a feszültségeket és a megosztottságot tápláló nyelvezetet. „Ti, újságírók emlékezzetek arra mindennap, hogy nincsen konfliktus, amelyet jó szándékú emberekkel ne lehetne megoldani” – jelentette ki Ferenc pápa.