Ferenc pápa: Az egyházban nincs helyük életfogytiglani vezetőknek

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Az egyházban nincs helyük „életfogytiglani” vezetőknek, ahogyan az a diktatúrákban szokás – jelentette ki Ferenc pápa egy katolikus lelkiségi mozgalom vezetői előtt, de arról nem tett említést, hogy mindezzel saját egyházfői szerepére is gondolt-e.


A Szentszék szombaton hozta nyilvánosságra a pápa hosszú, rögtönzött beszédét, amelyet pénteken este mondott el a Szent Péter téren a Karizmatikus Megújulás több tízezer tagja előtt. Ez a lelkiségi mozgalom, amely 40 év alatt nagy méreteket öltött, a Szentlélek adományait hangsúlyozza, kicsit a pünkösdi egyházhoz hasonlóan. Az egyházban működő mozgalmak világi vezetőinek „szomorú eseteire” utalva, akik magukat „pótolhatatlannak” és „öröknek” gondolják, a pápa azt hangoztatta, hogy „a tisztségeknek időbeli korlátot kell szabni”, és hogy „a tisztség valójában szolgálat”.

„Minden egyházi szolgálat számára jó, ha határideje van, nincsenek életfogytiglani vezetők az egyházban. Ez azokban az országokban szokásos, ahol diktatúra honol” – jegyezte meg. Az argentin egyházfő gyakran figyelmeztet a hatalom, illetve a mások feletti uralkodás kísértésére. „Hány vezetőből lesz páva! (...) És az ördög mindig a pénztárca által támad” – állapította meg. Ferenc pápa sok vitát váltott ki azzal a véleményével, hogy elődje, XVI. Benedek lemondása nagy gesztus volt, és legitim példa. Értésre adta, hogy nem zárja ki e példa követését, ám olyat még soha nem mondott, hogy egy napon ő is lemond.

Egyes, a hagyományokhoz szigorúan ragaszkodó katolikusok számára a pápa „Isten földi helytartója”, akit a bíborosok a Szentlélek sugallatára választanak meg, és akinek utolsó leheletéig hivatalában kell maradnia. Szerintük a lemondásnak már a puszta gondolata is szentségtörés. Ilyesmi az elmúlt ezer évben ötször fordult elő, de XVI. Benedek és a XIII. század végén uralkodott, majd remetének állt V. Celesztin esetétől eltekintve inkább hatalmi harcok miatt.

A katolikus egyházban nem fix időre választják vagy nevezik ki a tisztségviselőket, de ma is vannak bizonyos korlátozások. A bíborosok közül például csak a 80 évnél fiatalabbak szavazhatnak a pápaválasztó konklávén. A püspökök 75 évesen vonulnak nyugdíjba, igaz, a címüket ezután is viselhetik.