Ferenc pápa: a zika legfeljebb a fogamzásgátlást teszi elfogadhatóvá

Fotó: MTI/EPA / Alex Cruz

-

A pápa szerint a fogamzásgátlás nem feltétlenül az ördögtől való a zikavírus sújtotta területeken, az abortusz azonban az marad. A vírus magzatkárosító hatású, felelős lehet a szellemi visszamaradottságot okozó kisfejűségért.


A pápa a repülőúton nyilatkozott, amikor visszatért Mexikóból Olaszországba.

Úgy fogalmazott, hogy a mesterséges fogamzásgátlásra a vírus által fenyegetett nők esetében úgy kell tekinteni, mint "két szörnyű dologból a kevésbé rettenetesre".

Az egyházfő ahhoz hasonlította a helyzetet, amikor VI. Pál pápa megengedte a fogamzásgátlók használatát az Afrikában élő apácáknak, akik folyamatosan ki voltak téve a megerőszakolás veszélyének.

A katolikus egyház álláspontja szerint a fogamzásgátlás egyedül elfogadható eszköze a nem élettől való tartózkodás, de 1968 óta elfogadja a természetes családtervezés néhány módszerét, például a nők ciklusaihoz való igazodást.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek is úgy foglalt állást, hogy bizonyos esetekben, például amikor a szándék a HIV vírus fertőzés elkerülése, elfogadható az óvszerhasználat.

A katolikus egyház álláspontja ugyanakkor megingathatatlan a tekintetben, hogy az abortuszt még ilyen körülmények között sem tartja elfogadhatónak.

"Eltekintve a zikavírustól, az emberi létezés törvénye, hogy néhány gyermek olyan fejlődési rendellenességekkel születik, mint a mikroefália, és emiatt egész életében gondoskodásra szorul, összhangban azzal a kötelezettségünkkel, hogy minden életet ugyanazzal az elkötelezettséggel óvjunk, egészségesét és betegét is, és senkit se hagyjunk magára" - áll a Vatikán közleményében.

A legtöbb latin-amerikai országban illegális az abortusz, ami olyan anomáliákhoz vezet, hogy egyes nők az interneten próbálnak vetélést előidéző tablettákhoz jutni.