Ferenc pápa a természet megóvására szólította fel a világ vezetőit

Fotó: AFP / MOLLY RILEY

-

Az ENSZ közgyűlésén részt vevő egyházfő a teljes nukleáris leszerelést sürgette, és elítélte az ideológiai gyarmatosítást és a vallási kisebbségek üldözését. Felszólalt az abortusz ellen, és a férfi és a nő közötti természetes különbségről is beszélt.


Haladéktalan cselekvést sürgetett az Isten teremtette természet elpusztításának megakadályozása érdekében a világ vezetőitől Ferenc pápa az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján pénteken elmondott felszólalásában. „Az ökológiai válság és a biológiai különbözőség nagy léptékű lerombolása magának az emberi fajnak a létezését sodorhatja veszélybe” – figyelmeztetett az egyházfő.

A pápa szerint létezik a környezet alapvető joga a létezéshez, amellyel az emberiségnek nincs felhatalmazása visszaélni, még kevésbé megsemmisíteni azt. Mint mondta, a környezet minden vallásban az „alapvető jóságot” képviseli, és hogy a hatalom és a gazdaság „önző és határtalan szomjúhozása” a bolygóra és az emberekre nézve is káros.

A klímaváltozásról szóló idei körlevelével összhangban rámutatott, hogy a természeti erőforrásokkal való visszaélést, a „pazarlás mai elterjedt és csendesen növekvő kultúráját” leginkább a szegények szenvedik meg. Elítélte az „ideológiai gyarmatosítást”, amelynek keretében a gazdag országok a „rendellenes életstílusmodelljeiket” megpróbálják rákényszeríteni a fejlődő országokra.

A pápa azt hangoztatta, hogy a szegényeknek joguk van a hajlékhoz, a munkához és a földhöz, továbbá az emberi fejlődés „feltételezi és megköveteli az oktatáshoz való jogot – a lányok számára is”. Az abortuszra utalva felszólított „az élet abszolút tiszteletére annak minden szakaszában és dimenziójában”. A pápa az erkölcsi törvény elismerésére szólított fel, beleértve a férfi és a nő közötti természetes különbséget.

A pápa rámutatott, hogy sürgető szükség van a nukleáris fegyverek teljes betiltására. Méltatta az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodást: a politikai jó szándék megnyilvánulásának minősítette azt, és reményét fejezte ki, hogy tartósnak és hatékonynak bizonyul majd.

Az Irak és Szíria jelentős területeit ellenőrzése alá vonó Iszlám Állam terrorszervezetre utalva elítélte a vallási kisebbségek üldözését és a kulturális örökség elpusztítását.

Ferenc pápáé volt az ötödik katolikus egyházfői beszéd, amely a világszervezet székházában elhangzott. A székház előtt a szentatya érkezését megelőzően első ízben vonták fel az ENSZ-ben megfigyelői státusszal rendelkező Vatikán zászlaját.

A pápa részt vett egy vallásközi megemlékezésen a New York-i 9/11 Nemzeti Múzeumnál. Programja szerint még átvonul a Central Parkon, meglátogat egy harlemi iskolát, és misét pontifikál a Madison Square Gardenben. A pápát az ENSZ-székházban Ban Ki Mun főtitkár üdvözölte. A katolikus egyházfő megáldotta a világszervezetnek az „emberiség egyesült családját szolgáló” alkalmazottait. Ferenc pápa a tervek szerint találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.