Ferenc pápa a maffiának: Térjetek meg!

Fotó: AFP Photo/Tiziana Fabi / AFP Photo/Tiziana Fabi

-

Az olasz szervezett bűnözés által meggyilkolt emberek közül több mint 800 nevét olvasták fel péntek este a Vatikánnal szomszédos, Szent VII. Gergely pápáról elnevezett római templomban, ahol Ferenc pápa imádkozott a maffia áldozataiért azok családtagjaival közösen.


Az olasz bűnszervezetek áldozatainak számát összesen több mint 15 ezerre becsülik. Ferenc pápa beszédében egyenesen a maffiaszervezetek tagjaihoz fordult:

„Arra kérlek benneteket, változtassatok életeteken, térjetek meg! (...) Térden állva kérlek erre titeket!”
– mondta az egyházfő a maffiagyilkosságokban meghalt személyek családtagjai előtt. A pápa hozzátette: a maffia tagjai nem lehetnek boldogok, mivel az általuk szerzett hatalmat és pénzt vér szennyezi be, és ezeket a bűnözők egyike sem viheti magával a túlvilágra.
„Térjetek meg! Még van rá időtök, hogy ne végezzétek a pokolban!”
– hangoztatta Ferenc pápa, aki II. János Pál egykori szavait ismételte meg. A lengyel pápa 1993 májusában a szicíliai Agrigentóban tett látogatása során megtérésre szólította fel a maffiát, az egyházból való kiközösítéssel fenyegetve meg a maffia tagjait – egy évvel Giovanni Falcone szicíliai maffiaellenes ügyész és Pietro Borsellino bíró meggyilkolása után. Ferenc pápa, amikor megáldotta a maffia áldozatainak családtagjait, azt a papi stólát vette a vállára, amelyet Don Peppe Diana, a nápolyi Casal del Principe papja viselt, akit 1994-ben gyilkolt meg a camorra bűnszervezete. Péntek este mintegy 800 áldozat nevét olvasták fel: közöttük volt Falcone és Borsellino, valamint a 3 éves Domenico is, akit kedden édesanyjával együtt  a dél-olaszországi Taranto közelében, az autósztrádán végeztek ki a maffia gyilkosai. Az áldozatok neveit többek között Gian Carlo Caselli egykori szicíliai maffiaellenes főügyész olvasta fel. Caselli az újságíróknak elmondta, a pápa szavai egyszerűnek tűnhetnek, de hatással lesznek a maffia tagjaira, akiknek többsége vallásos, és ad arra, hogy az egyház elismerje.