Fenyőtoboz törte be a fejét, perli az államot egy amerikai veterán

-

Nem akármilyen fenyőről van szó. Az ausztráliai araukária tobozának átmérője elérheti a 25-35 centimétert, súlya pedig a 14-18 kilogrammot is. A baleset egy amerikai nemzeti parkban történt, a veszélyes fát az áldozat szerint csak ezt követően kerítették körbe.


Sean Mace, az amerikai haditengerészet veteránja a San Francisco Maritime National Historic Park tűlevelű fái alatt olvasgatott és szunyókált 2014 októberében, amikor a fejére hullott egy tájidegen ausztráliai araukária hétkilós toboza.

Az exkatonát kórházba szállították, ahol két műtétet is végrehajtottak rajta, de a minap benyújtott bírósági kereset szerint súlyos és "valószínűleg visszafordíthatatlan" agykárosodást szenvedett.A férfi a nemzeti parkot, a nemzeti parkok országos felügyeletét, a belügyminisztériumot és a szövetségi kormányt perli nem ismert összegű kártérítésért. Sean Mace szerint egészségkárosodását a nemzeti park alkalmazottainak "hanyagsága" okozta. A kereset szerint a nemzeti park dolgozói tudták, hogy "veszélyes fafajról" van szó, amikor évtizedekkel ezelőtt elültették az eredetileg az ausztráliai Queenslandben őshonos tűlevelűeket a park északkeleti részén. Ennek ellenére csak az ő sérülése után emeltek kordont a fák köré.