Fenyegettek, zsaroltak - két volt rendőr ellen emeltek vádat

Fotó: picture alliance / FRANK MAY

-

Üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, bűnszövetségben elkövetett zsarolás kísérlete, hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt öt személlyel - köztük két volt rendőrrel - szemben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség.


Az elkövetés idején a két korábbi rendőr, az I. rendű és II. rendű vádlottak érdekeltségébe tartozott egy online bűnügyi magazin, valamint egy olyan gazdasági társaság, amelynek tevékenységi körében – egyebek mellett – magánnyomozás és követelésbehajtás szerepelt.

A vádirat szerint a két vádlott 2009. évtől a gazdasági társaság keretében végzett tevékenységet több esetben – haszonszerzés érdekében - zsarolásokra használta fel. Többnyire magánnyomozásra, követelésbehajtásra, adósságrendezésre, mediátori tevékenység elvégzésére vállaltak megbízásokat. Ennek során előfordult, hogy a vádlottak arra hivatkoztak, hogy rendőri múltjuk révén olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, akiken keresztül a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájutnak, illetve akik révén az eljárásokat befolyásolni is tudják. A megbízóiktól az előleget beszedték, a vállalt tevékenységet azonban - bár sok esetben annak látszatát keltették – ténylegesen nem végezték el.

A megbízások után rendszerint annyit tettek, hogy felkeresték a megbízásokkal érintett, a megbízóikkal ellenérdekű személyeket, és őket a tartozás elismerésének, megfizetésének vagy elengedésének kikényszerítése érdekében - a megbízó tudta nélkül - megfenyegették jellemzően azzal, hogy akár alap nélkül büntetőeljárást kezdeményeznek velük szemben, illetve a nyilvánosság előtt – az érdekeltségükbe tartozó internetes oldalon keresztül - lejáratják őket.

Annak ellenére, hogy nem jártak eredménnyel, a sikerdíjat mégis követelték a megbízóiktól, rendszerint a fentiekhez hasonló fenyegetésekkel. Amikor pedig tőlük több pénzt fenyegetéssel sem tudtak megszerezni, akkor ellenük fordultak, felkeresték a megbízással érintett, megbízóikkal ellenérdekű személyeket és pénz fejében a megbízókkal kapcsolatos információk átadására, illetve felhasználására tettek nekik ajánlatot. Jellemzően tehát mindig annak a félnek az érdekében jártak el, akitől több pénzt reméltek.

A fentiekhez kapcsolódóan IV. rendű vádlott 2013. és 2014. évben az I. rendű vádlott, valamint egy esetben a felesége, III. rendű vádlott kérésére több alkalommal jogosulatlan adatlekérést végzett a csak a hatóságok részére hozzáférhető bűnügyi nyilvántartási rendszerben. I. rendű vádlott az ily módon, bűncselekmény útján szerzett adatokat az említett megbízásokkal összefüggésben használta fel.