Fenyegetőnek tartja a líbiai parti őrséget a segélyszervezet

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

-

Nem léphetnek be a líbiai felségvizekre, felfüggeszti a missziót a MSF.


Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet felfüggeszti a menekültek mentését a Földközi-tengeren. Loris de Filippi, az MSF olaszországi vezetője azzal indokolta a döntést, hogy fenyegetve érzik magukat a líbiai parti őrségtől, és az olasz kormány politikája is megnehezíti munkájukat.

„Azért függesztjük fel tevékenységünket, mert az a benyomásunk, hogy komolyan kell venni a líbiai parti őrség fenyegető magatartását (...), és nem tehetjük ki semmilyen veszélynek munkatársainkat" – mondta Filippi.

Líbia szerint a Földközi-tengeren tevékenykedő segélyszervezetek együttműködnek az embercsempészekkel, és hajóikat kitiltották az ország partjai mentén létesített, 97 tengeri mérföld széles sávból.

Az MSF nem írta alá az olasz kormány úgynevezett magatartási kódexét (amit több más segélyszervezet elfogadott). Filippi szerint Róma kriminalizálni akarja a Földközi-tengeren mentést végző segélyszervezeteket.

A magatartási kódex szerint a segélyszervezetek hajói nem léphetnek be Líbia felségvizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük.

Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik.