Fenekestül felforgatnák az angol klubfocit

Fotó: Getty Images / Carl Court

-

Négy helyett öt profi osztály, valamennyi 20 csapattal. A liga szerint mindenki jól járna, azonban több klub máris felfújta az arcát. A tervek szerint a 2019-2020-as szezontól jönne az új ligarendszer.


Az angol klubfocit irányító Football League szervezetében jelenleg négy osztály (Premier League, Championship, League One és Two) található, összesen 92 csapattal (20+3x24). Ezen a rendszeren kíván változtatni a liga a 2019/2020-as idénytől – írja a BBC. A kluboknak eljutott tervezet szerint az eddigi négy helyett öt profi osztály lenne, valamennyi 20 csapatot vonultatna föl.


Föl-le


A Football League szerint a tervnek csak nyertesei lennének. Álláspontjuk szerint ugyanis az új osztályrendnek, illetve az újabb profi csoportnak köszönhetően a emelkednek a színvonal, ami a klubok – elsősorban tévés – bevételein is meglátszana. Megszűnnének a mostani zsúfolt naptárból adódó hétközi fordulók, egységesen a szombat lenne a meccsnap, illetve valamennyi bajnokság egy időben érhetne véget.

„Az új rendszerrel mindenki csak nyerhet – mondta a liga főigazgatója, Shaun Harvey a BBC-nek. – Most egyet hátra lépünk, és megpróbáljuk kidolgozni azt a tervet, ami a legjobb lehet az angol foci számára. Bízunk benne, hogy a Football League-nek ez a lépése a változások katalizátora lesz.”

A liga lelkesedését azonban nem minden klub osztja. A kis kluboknak jelenleg szinte csak a meccsnapi bevételek jelentik az egyetlen biztos forrást. A másodosztálytól lefelé jelenleg 23 hazai meccset rendezhetnek a csapatok, míg az új rendszerben ez csak 19 lenne. A másodosztályban jelenleg 17 600, a harmadik vonalban 7 200, míg a legalsó profi osztályban 4 900 az átlagos nézőszám. Ha átlagosan 20 fontos meccsjeggyel számolunk, könnyen kikalkulálható, hogy bizony valóban nagy bevétel kiesést jelentene a mínusz négy hazai mérkőzés.

A legélesebben Andrew Holt, a negyedosztályú (League Two) Accrington Stanley tulajdonosa fogalmazta meg ellenvéleményét.

„Semmi értelme! Nem akarunk egyetlen meccsről sem lemondani – háborgott Holt a BBC-nek. – Ha lehetne, akkor ötven meccset játszanánk otthon egy idényben, mert szükségünk van a bevételre. Húsz meccsért nincs értelme fenntartani egy stadiont. Semmi értelmet vagy logikát nem találok ebben az ötletben. A támogatásunkat akarják? Akkor álljanak elő valami jobb ötlettel!”


A klub, amely úgyis túlél minden átalakítást


Tény, hogy a ligának nagyon össze kell szednie magát az érvelés során, ugyanis az érintett klubok 90%-ának jóváhagyására van szükség a rendszer átalakításához. A Premier League és a szövetség (FA) támogatását „alapvetően” bírja az ügy, jelezte Harvey, mert „nemzetközi szinten látják a benne rejlő lehetőségeket”. Az is igaz persze, hogy a három alsóbb osztálytól elkülönülő szervezetként működő PL sorsát szinte alig befolyásolná az átalakítás. Őket legfeljebb az hozhatja kissé lázba, hogy újra előkerült a két nagy glasgow-i klub, a Celtic és a Rangers „becsatornázása” a PL-be, amit 2009-ben egyszer már leszavaztak a klubok.

A liga bízik a szurkolók támogatásában, akik közül a legelszántabbaknak is kezd már elegük lenni a hosszú hétközi túrákból.

„A szombatok várva várt ünnepnapokká válhatnak majd a stadionokban” – mondta Harvey utalva a hétközi fordulók megszűnésére. A tervhez azonban nem csak a csapatok, hanem a szurkolók érdekeit képviselő szurkolói szervezet, a Football Supporters Federation támogatását is el kell nyernie a ligának.


Minden a szurkolók javát szolgálná?


A jelenlegi elképzelések szerint a 2018-2019-es idény végén nem lenne kiesés, kivéve, hogy a League Two utolsó két helyezettje mégis az ötödik vonalban kezdené az új idényt, a többi helyet pedig a National League három csoportjának legjobbjaiból töltenék föl.

A Football League csapatai legközelebb 2017 júniusában ülnek majd össze az éves találkozójukon, döntés pedig öt hónappal később, novemberben születhet.