Feministákat fogtak el a Kremlben a nemzetközi nőnapon

Fotó: AFP / DMITRY KOSTYUKOV

-

A férfiuralom végét követelték a tüntetők az orosz fővárosban.


Moszkvai és szentpétervári feministákat állítottak elő, mert a nemzetközi nőnap alkalmából a Kreml területén tiltakoztak. A biztonságiak hét aktivistát, köztük a Novaja Gazeta két újságírónőjét állították elő. Elvezették az újság fotóriporterét is.

A zöld füstfáklyákat meggyújtó feministák a Kreml falának a Sándor-kert felé eső szakaszán molinót akasztottak ki, amelyen azt követelték, hogy vessenek véget a „200 éve tartó férfiuralomnak”. Az aktivisták az elnöki hivatalnak is otthont adó erőd területén felmutatott posztereiken azt is követelték, hogy Oroszországban minden hatalmat a nők kapjanak meg, valamint hogy az államfői és egyházfői hivatalt is a nők képviselői töltsék be. Az akció résztvevőit később elengedték.


Munkaszüneti nap

Oroszországban a nők napja munkaszüneti nap. Az ünnep alkalmából Vlagyimir Putyin elnök televíziós köszöntőt mondott, Dmitrij Medvegyev kormányfő pedig rendeletben hirdette meg a nőpolitikai nemzeti stratégia kidolgozását.

A nap folyamán több városban látványos akciókkal ünnepeltek. A Kreml falára például – még pirkadat előtt – egy Oroszország alakú, fehér-kék-vörös virágcsokrot vetítettek ki. Az Ukrajnától elcsatolt Krímben egy 18 méteres magasságú üdvözlőlapot építettek, azon bárki kifejezhette jókívánságait.

A Rosszija 24 szerint több reptéren önkéntesek virágcsokorral fogadták a női utasokat, egyes városokban pedig a közlekedési rendőrök ugyanígy köszöntötték a volánnál ülő hölgyeket. A kereskedők és a vendéglősök jelentős árengedményekkel kedveskedtek a lányoknak és az asszonyoknak.