Felvette egy turista a nepáli világörökség összeomlását

Fotó: Getty Images / Omar Havana

-

Bhaktapur az egyik leghíresebb nepáli falu volt, amíg a földrengés szinte teljesen el nem pusztította. A helyi hatóságok szerint már több mint 6 ezer áldozata van a hat napja történt katasztrófának.


Egy amatőr felvétel került fel az internetre, amelyen az látszik, hogy a nepáli földrengés közben hogyan omlottak össze Bhaktapur épületei, valamint az is látható, ahogy a többi turista pánikol, és nem tudja, mitévő legyen. Ők még a szerencsésebbek, mert a téren tartózkodtak a 7,9-es erősségű földrengés közben, a környező szűk utcákban azonban sokan meghaltak, mikor az épületek leomlottak.


Bhaktapur Nepál egyik leghíresebb, ősi faluja, az ENSZ világörökségének része.A katmandui hatóságok által pénteken közzétett legfrissebb összesítés szerint legalább 6204 ember halt meg a földrengésben, és 13 932-an sérültek meg. A szombati földrengés óta napról napra több százzal nő az áldozatok számra. A nepáli hatóságok csütörtök délután még 5582 halottról és 11 200 sérültről számoltak be.


Még tegnap is találtak túlélőt a romok alatt. A negyvenkét éves nepáli nőt egy francia csapat találta meg.

Az ENSZ adatai szerint a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtott a földrengés, köztük 1,7 millió gyereket.

A nepáli védelmi minisztérium adatai szerint 1,9 ezer lakóház romba dőlt, és legalább 4 ezerben keletkeztek károk. A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten a földrengés következtében több lavinaomlás történt, mintegy 80 hegymászó életét vesztette. A földrengést érezni lehetett India fővárosában, valamint keleti, északi és északkeleti államaiban, ahol összesen 70-en haltak meg, és 250-en megsérültek. Mianmarban, Kínában és Bangladesben is áldozatokat követelt és károkat okozott a hatalmas erejű földrengés.