Feltörhették az amerikai vezérkari főnök titkos levelezését

-

Gyanús tevékenység miatt lekapcsolták azt az e-mail-hálózatot, amelyet az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága és annak főnöke, Martin Dempsey tábornok használ - közölte a Pentagon szóvivője.


Valerie Henderson alezredes szerint a gyanús tevékenységet a hétvége folyamán észlelték és a vezérkar nyilvános levelezési rendszere most sem működik. Az ügyben vizsgálat indult. Azt nem árulta el, milyen gyanús tevékenységről van szó, csak azt mondta, a hálózatot ők, és nem egy külső szereplő kapcsolta le. Ezen a hálózaton közvetítenek titkos információkat. Az egyelőre nem derült ki, hogy bármilyen bizalmas értesülést elloptak volna a kibertámadással.


Az amerikai kormány július elején arról számolt be, hogy júniusban két internetes behatolás során jelenlegi és volt szövetségi alkalmazottak adatait törték fel. Mindkét adatlopás a Személyzeti Menedzsment Hivatalának számítógépes rendszerét érintette. Mivel a két támadás során ellopott adatok között voltak átfedések, összesen 22,1 millió embert, azaz az Egyesült Államok lakosságának közel 7 százalékát érintette az adatlopás.

Ez a hivatal állapítja meg, hogy ki férhet hozzá titkos adatokhoz, a hivatal ellenőrzi a hozzáférést kérők hátterét. Az adatlopás áldozatai között 1,8 millióan vannak azok, akik nem az átvilágítás alanyaként kerültek be a rendszerbe, hanem átvilágított hozzátartozójuk adta meg adataikat.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója Kínát gyanúsította elsősorban, Peking viszont hevesen cáfolt.