Feltételesen szabadlábra helyezték a Bayern volt elnökét

Fotó: Getty Images / Joerg Koch

-

Az adócsalásért elítélt Uli Hoeness letöltötte büntetése felét, így most már estére sem kell visszatérnie landsbergi cellájába.


Adócsalásért kiszabott három és fél éves büntetés felének letöltése után hétfőn hajnalban feltételesen szabadlábra helyezték Uli Hoenesst, a Bayern München korábbi elnökét.


Hoenesst 2014 júniusában ítélték el, miután bebizonyosodott, hogy 28,5 millió euró adót mulasztott el befizetni. A nyomozás eredendően csak 3,5 millió euró hiányt tárt föl, amiről sikerült kideríteni, hogy svájci bankszámlákon keresztül részvényekbe fektette.

A tárgyalás megkezdésekor viszont Hoeness maga állt elő azzal, hogy jóval nagyobb összeggel nem tud elszámolni. Hoeness akkor 18,5 millió eurót vallott be, végül ez kúszott fel 28,5 millióig, amiért a bíróság 3,5 év letöltendő börtönbüntetést szabott ki.


Uli Hoeness egy 2015 márciusi Bayern-rendezvényen


A 64 éves Hoeness a landsbergi börtönben töltötte büntetését, de már 2015 elejétől engedélyt kapott nappali eltávozásra. Távollétében a Bayern ifjúsági csapatai mellett dolgozott. A felnőtt kerethez való visszatéréséről a klub egyelőre nem nyilatkozott.

Hoeness – egy egy éves kölcsönadástól eltekintve – 1970-től 1979-ig teljes játékoskarrierjét a Bayernnél töltötte, ahol 239 bajnokin 86 gólt lőtt. Háromszoros bajnok és BEK-győztes, nyert egy Német Kupát, és egy Interkontinentális Kupát is. A nyugat-német (NSZK) válogatottban 35 mérkőzésen lépett pályára, és 5 gólt lőtt. Tagja volt az 1974-ben hazai pályán világbajnokságot nyerő csapatnak, ahogy az 1972-es Eb-győztes, és a négy évvel későbbi Eb-ezüstérmes gárdának is.

Visszavonulása után rögtön a klubvezetésben helyezkedett el, harminc éven át volt a Bayern sportigazgatója, mielőtt 2009-ben megválasztották volna a klub elnökének.