Feltételei vannak, de tárgyalna a katari emír

Forrás: MTI/AP/Doha News

-

A dohai uralkodó találkozott az amerikai külügyminiszterrel.


Kész tárgyalni az arab államokkal, de feltételei vannak a katari emírnek. Az uralkodó először szólalt meg nyilvánosan a viszályról. Tamím bin Hamad ász-Száni sejk azt mondta, akkor hajlandó a párbeszédre, ha tiszteletben tartják országa szuverenitását.

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom a múlt hónapban vezetett be szankciókat Katar ellen. Indoklásuk szerint a monarchia szélsőséges csoportokat finanszíroz és jó kapcsolatokat ápol a terrorizmus egyik fő támogatójának tartott Iránnal. Katar visszautasítja e vádakat.

A blokád feloldásának és a kapcsolatok normalizálásának feltételéül a négy ország 13 követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, de a követelések közül kettőt – az al-Dzsazíra bezárását és a katari török katonai támaszpont felszámolását – Doha elutasította. A héten a blokádot elrendelő négy állam közölte: e két követeléstől eltekint.

Az emír szerint Katar könyörtelen és kompromisszumok nélküli küzdelmet folytat a terrorizmus ellen. Az államfő azután szólalt meg, hogy találkozott Rex Tillersonnal. Az amerikai külügyminiszter elégedett az erőfeszítésekkel, amelyeket Katar tett a terrorizmus finanszírozásának megfékezésére. Tillerson arra kérte az arab országokat, hogy legalább a szárazföldi blokádot szüntessék meg.

A katari vezető szerint „eljött az idő, hogy megkíméljük népeinket a különböző kormányok közötti politikai nézeteltérésektől”. Szerinte "bármilyen megoldásnak tiszteletben kell tartania az egyes országok szuverenitását és akaratát".