Feltételekkel működik együtt Moszkva Washingtonnal

-

Az amerikai külügyminiszter, Kerry tárgyalt Putyinnal és az orosz külügyminiszterrel, Lavrovval is. Kerry őszintének, Lavrov csodálatosnak nevezte az orosz-amerikai tárgyalásokat. Kerry Ukrajnába is üzent.


„Moszkva kész a konstruktív együttműködésre Washingtonnal, de csak abban az esetben, ha az egyenlőségen alapul és mentes a nyomásgyakorlástól” - közölték az orosz külügyminisztériumban azután, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A nemzetközi kapcsolatokban feszültséget keltő kérdésekről volt szó, Kerry szerint őszintén beszéltek.

Az orosz külügyminisztérium szerint a több mint 4 órás tárgyaláson a két miniszter egyetértett abban, hogy az ukrán válság békés megoldásának nincs alternatívája, és fontos betartani a minszki megállapodást. Moszkva szerint nem ők a felelősek azért, mert megromlott a kapcsolat Amerikával. A szankciós nyomásgyakorlás szerintük zsákutcába vezet.

A Szocsiban tartott tárgyalásokon elhangzottakról más nem szivárgott ki, John Kerry a Twitteren csak annyit írt, Ukrajnáról, Iránról és Szíriáról tárgyaltak. Hozzátette, hogy „fenn kell tartani a párbeszédet az Egyesült Államok és Oroszország között, minthogy világméretű problémák megoldásával foglalkozunk”.


Kerry üzent Ukrajnának

Az amerikai külügyminiszter Szocsiban Kijevet és a szakadárokat is óvta a katonai műveletek felújításától. John Kerry az orosz államfővel pénteken tartott többórás megbeszélését követő tájékoztatón azt mondta, ha Petro Porosenko ukrán elnök ilyen döntést hozna, az komolyan fenyegetné a minszki megállapodásokat. A washingtoni diplomácia vezetője ugyanakkor azt is közölte, hogy „rendkívül romboló hatású lenne” a rendezési folyamatra, ha az ukrán hadsereg vagy a szeparatisták nagyszabású katonai műveletet indítanának.

Az ukrán államfő hétfőn, a Repülőtér című dokumentumfilm bemutatásán ígéretet tett arra, hogy a délkelet-ukrajnai szakadárok által elfoglalt donyecki repülőteret visszafoglalják és újjáépítik.


Washington segítségét kérik az ukrán helyzet rendezéséhez

Moszkva Washington támogatására számít Kijev és a szakadárok közvetlen kapcsolatfelvételében - mondta a találkozó után az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. Jurij Usakov szerint az ukrán válsággal kapcsolatban szóba került, hogy küldjenek egy nemzetközi békefenntartó missziót Délkelet-Ukrajnába, amit Kijev szorgalmaz. Putyin pedig azt hangsúlyozta, hogy Washington támogatására és az ukrán vezetés meggyőzésére van szükség ahhoz, hogy Kijev közvetlen párbeszédet kezdjen a szakadár délkelet-ukrajnai területek vezetésével.

A Kremlben nem tartják áttörésnek az orosz elnök és John Kerry tárgyalását, de a tanácsadó úgy értékelte, „megjelentek az első jelei annak, hogy belátják, a két nagyhatalomnak együtt kell működnie egymással”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország „alapvetően érdekelt” a kétoldalú kapcsolatok rendezésében.


Hidegháborús hangulat után

Amerikai külügyminiszter két éve nem járt Moszkvában. Oroszország a találkozótól a kapcsolatok rendezését várta, „amelytől nagyban függ a globális biztonság”.

Az orosz-amerikai viszony a Krím Oroszországhoz csatolását, valamint a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kitörését követően a hidegháborús időszakhoz hasonlóan megromlott. Washington politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket alkalmazott Oroszországgal szemben.

Az orosz és az amerikai diplomácia vezetői azonban jó hangulatban kezdték a tárgyalást. Lavrov egy felújított szovjet gyártmányú fehér Pobeda személygépkocsin érkezett a helyszínre, amelyre 1945-2015 feliratot festettek. A megbeszélések kezdetén egy-egy kosár szokatlanul nagy méretű, krasznodari területről származó burgonyát és paradicsomot, valamint a második világháborús győzelem jelképével díszített pólót ajándékozott John Kerrynek.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudomása szerint Kerry tavaly Párizsba szintén burgonyát vitt Lavrovnak. Ezúttal azonban egy bőr aktatáskával és az orosz sajtóból vett idézetek listájával lepte meg orosz kollégáját, mondván, hogy azok nem tükrözik az orosz-amerikai kapcsolatok valódi lehetőségeit, a viszonyt rendezni kell.