Feltámadt az üstökösön lovagló űrszonda

-

A világ első, üstokösre landolt kutatóegységet, a Philae-t még tavaly novemberben dobta le a Rosetta űrszonda a 67P/Csurjumov-Geraszimenko nevű üstökösre. Akkor 60 órányi munka után lemerültek a napelemes akkumulátorai, és hibernálta magát. Most viszont elég közel repülnek a Naphoz, hogy ismét életre kelhessen.


Az Európai Űrügynökség (ESA) a blogján jelentette be, hogy a Philae 85 másodpercre felvette vele a kapcsolatot. Ez idő alatt a kutatók igyekeztek minél több adatot letölteni az egységről – számolt be a BBC.
Novemberi landolásakor a Philae nem éppen a legszerencsésebb pontjára érkezett az üstökösnek: egy vaksötét veremben landolt, ahol egy hatalmas fal teljesen eltakarta a napelemei elől a napot. Az akkumulátorok mindössze 60 órányi energiát tároltak.


A kutatók már akkor is reménykedtek benne, hogy a Naphoz közelebb érve, elegendő fény fogja érni a Philae-t az újbóli feltöltődéshez – ami most meg is történt. Megkönnyebbülésre ad ráadásul okot, hogy az extrém alacsony hőmérsékleten eltöltött hónapok alatt, úgy tűnik, nem rongálódtak meg az egység műszerei és áramkörei.

Novemberben már nem maradt arra idő, hogy fúrásokat végezzenek el az üstökös felületén, hogy kideríthessék annak kémiai összetételét. Amennyiben sikerül tartósan felébreszteni a Philae-t, akkor a fúrások teljesítése lesz az elsődleges feladata.