Feltalálták a fénnyel működő fényképezőt

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Sladjana Saulic / Getty Images/iStockphoto / Sladjana Saulic

-

Amerikai tudósok olyan fényképezőt fejlesztettek, amely a működéséhez szükséges energiát a beáramló fényből nyeri, minthogy elektromos energiává alakítja át.


Borús jövőképet vetít az akkumulátor- és ceruzaelem-gyártó cégek elé ez az igazi önfenntartó eszköz. Bárhol és bármikor, sőt örökké alkalmas fotók készítésére. Anélkül, hogy külső energiaforrásra szorulna.

A feltalálók jelenleg a készülék technológiáját finomítják, hogy a gép alkalmas legyen kereskedelmi forgalmazásra. Erre szükség is van, mivel a prototípus csupán 30-40 pixeles minőséget produkál. Ez a teljesítmény pedig korlátozza a felvételek élvezeti értékét: szürkés-fekete-fehér színekben reprodukálja az elkapott valóságpillanatot.

Az egyik feltaláló, Shree Nayar professzor, a Columbia Egyetem Számítógépes Látástudományi Laborjának igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, a találmányhoz az a felismerés vezette, hogy a napelemek és a digitális kamerák majdnem hasonló egységekből épülnek fel, fotodiódákból, amelyek a fényt kezelik.

Az öntápláló szenzor arra is alkalmas lesz, hogy más kütyükben is alkalmazzák – például okostelefonokban –, mivel jelentősen lecsökkenti a használathoz jelenleg szükséges energia mennyiségét. A készülék kikapcsolt állapotában a szenzor beépített áramfejlesztőként serénykedik.