Félt Pistoriustól a lelőtt barátnő

Fotó: AFP

HÁTTÉR

Múlt hét szerdán ott maradt abba Oscar Pistorius ügyének tárgyalása, hogy kiderült a barátnőjét lelövő paralimpikonról: a gyilkosságot megelőzően pornót nézett az iPadjén. A négynapos szünetet követően hétfőn folytatódott a per.


A nap első tanúja Annette Stipp, Pistorius egyik szomszédja volt. A nő elmondta, hogy férjével együtt lövések hangjára ébredtek azon a bizonyos éjszakán, de a női sikolyok mellett mintha gyerekek hangját is hallották volna, később pedig – újabb három lövést követően – férfisikítást észleltek.  Később a tanú kisebb ellentmondásba keveredett. Állítása szerint, amikor átnézett Pistorius házába, fel volt kapcsolva a villany a fürdőszobában és a hálószobában. A vádlott képviseletében Barry Roux helyett ezúttal Kenneth Oldwage az elhangzottakhoz hozzátette: nem működött a lámpa a mosdóban. Stippel a továbbiakban is akadtak problémák, például amikor azt vallotta, hogy látott valakit Pistorius házában járkálni, de aztán kijelentette, hogy tévedett. pistoriuscikkbe - Stipp után a többek által sokkal jobban várt téma, Pistorius iPhone-jának és iPadjének tartalma következett. Felolvastak néhány üzenetet, amelyet a sportoló és néhai kedvese, Reeva Steenkamp váltottak egymással. A beszélgetésből kiderült, Reeva füvezett és Pistorius egy bulit követően féltékeny volt a nőre, akinek rosszulesett, hogy a sportoló csúnyán beszélt vele, miközben ő minden eszközzel azon volt, hogy boldoggá tegye őt. Steenkamp üzenetének záró sorai arról tanúskodtak, hogy néha félt a barátjától és „nem csak az egyik kurvájának” tartotta magát. Az üzeneteket hallva Pistorius zokogásban tört ki és ügyvédjével egyeztetve arra kérte a bírónőt, fejezzék be a tárgyalást és folytassák kedden.

Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.

Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont és a lábujjai sem nőttek  ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, s két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját.  Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon.  Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”