Felszámolják Töröcskei bankját

-

A Széchenyi Kereskedelmi Bank felszámolását elrendelte a Fővárosi Törvényszék - tudta meg a hvg.hu a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft-től.


A lap múlt héten arról írt, hogy az Államadósság-kezelő Központ volt vezére, Töröcskei István „jobboldali pénzember” érdekeltségébe tartozó banknál az elmúlt években „elképesztő gazdasági trükköket vetettek be”, hogy életben maradjon a pénzintézet. A rendőrség is nyomoz hűtlen kezelés miatt, miután a Magyar Nemzeti Bank feljelentést tett.

Az MNB vizsgálata szerint például az egyik, csaknem 2 milliárdos tőkeemelést közvetve a bank hiteleiből finanszírozták. A szabálytalanságok akkor sem szűntek meg, miután az állam 2013 nyarán kisebbségi tulajdonos lett. Az MNB 2014 decemberében vonta vissza a bank működési engedélyét, és elindult a végelszámolás.

A lap szerint a bank bukásával sok milliárd elveszhet - például az a 3 milliárd forint közpénz, amit az állam beletett 2013-ban, plusz azt a 6 milliárdot is, amit a betétek 100 ezer eurón felüli részének kifizetésére ajánlott fel.