Felszámolják az összes spontán menekülttábort Franciaországban

Fotó: AFP / FRANCOIS LO PRESTI

-

A párizsi illegális migránstábort is megszüntetik, jelentette be a francia elnök, François Hollande.


François Hollande szombaton örömét fejezte ki, hogy a migránsok calais-i illegális táborát, a „dzsungelt” sikerült incidensek nélkül felszámolni, és kijelentette, hogy Franciaország nem tűr meg földjén ilyen táborokat.

Közölte, hogy nem fogják eltűrni a spontán táborokat, és így a párizsit is fel fogják számolni. A migránsokat Párizsból az ország különböző részeiben felállított hivatalos befogadóközpontokba fogják szállítani, Franciaországban 9 ezer férőhelyet alakítanak ki számukra.

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer menekültet szállítottak el a Calais melletti táborból. Országszerte három tucat menekülttáborban helyezték el őket, lehetővé téve számukra azt is, hogy szabadon válasszanak közülük.

Mintegy 1500 kiskorú menekültet ideiglenes táborban helyeztek el Calais-ban, ahonnan a megfelelő ellenőrzések lebonyolítása után Nagy-Britanniában élő rokonaikhoz távozhatnak.

Humanitárius szervezetek szerint azonban a calais-i menekültproblémát nem sikerült teljesen megoldani, sok menekült – egyes vélemények szerint számuk a kétezret is meghaladja – nem volt hajlandó a francia hatóságokkal kapcsolatba lépni. Egy részük különböző francia városokban rejtőzködik, mások pedig a párizsi spontán táborba költöztek át.