Felszámolják a debreceni menekülttábort

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

Még pénteken a kormány elé kerül az a javaslat, amely szerint legkésőbb november végéig bezár a debreceni menekülttábor – jelentette be a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a város korábbi polgármestere pénteken, hozzátéve, hogy a területnek egészen más funkciót szánnak.


Debreceni sajtótájékoztatóján Kósa Lajos közölte: csütörtökön egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel, és arra a következtetésre jutottak, hogy záros határidőn belül, november végéig be kell zárni a sok gondot okozó menekülttábort. A 4024.hu szerint azt is elmondta, hogy csak akkor lenne értelme fenntartani a tábort, ha Romániából érkeznének a menekültek.


Három és fél ezer olyan külföldi diák tanul a városban, aki tandíjat fizet, elfogadja és betartja a vele szemben támasztott követelményeket – emelte ki. A táborlakók egy része viszont nem ilyen, életvitelük veszélyezteti a lakókat, valamint a Debreceni Egyetem jó hírnevét, ezért elodázhatatlan a tábor bezárása és teljes felszámolása – fogalmazott.

Kósa Lajos azt mondta, hogy mindenképpen állami tulajdonban marad a terület, a készenléti rendőrség Nyírbátorból való áttelepítését fontolgatják.