Felszámolják a calais-i dzsungelt

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Az észak-franciaországi Calais-ban hétfőn megkezdődött a dzsungel néven is ismert migránstábor felszámolása, a menedékkérők kora reggeltől annál a pontnál gyülekeztek, amelyet a hatóságok a tábor kiürítéséhez kijelöltek – állapította meg egy helyszíni tudósító.


Az AFP francia hírügynökség újságírója hozzátette, hogy az emberek bőröndjeikkel, csomagjaikkal a művelet lebonyolításának központjául szolgáló hangár előtt sorakoztak.

Hivatalos becslések szerint a hétvégén mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodott a táborban. Buszokkal átszállítják őket az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. Már az első napon 2400 embernek el kell hagynia a telepet.


Több ezren laknak a törvényenkívüli táborban


A tábor felszámolására több mint 1200 rendőrt és csendőröket vezényeltek ki, de a jelenlegi állapotok mellett leghamarabb kedden kezdhetik meg a tábor lebontását – írja a BBC. A menekültek más franciaországi táborba való elszállítására 60 buszt hoztak a helyszínre, de a táborlakók többsége még mindig Angliába akar eljutni.

A tábor kiürítése miatt már voltak nagyobb összecsapások a rendőrök és a menekültek között – írja a Daily Mail. A táborlakók már korábban kijelentették, hogy nem fognak más táborokba menni, és el fognak indulni Angliába. Miután a tüntetések erőszakossá váltak, a francia rendőrség kiadott egy közleményt, miszerint egy angliai anarchistákból álló csoport beszivárgott a táborba, hogy megzavarja a kiürítés folyamatát.


Franciaország dzsungelei

1999 óta egyre több migráns telepedett le Calais-ban és annak külterületein, hogy később át tudjanak kelni a La Manche csatornán Nagy-Britanniába. Ezért a francia kormány kérésére a Francia Vöröskereszt fél mérföldre a csatornaalagút bejáratától egy hatalmas raktárépületben létrehozta a Sangatte menekülttábort. 2002 és 2009 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa állandó irodát állíttatott fel Calais-ban, ahol menekültügyi kérdésekben adnak tanácsot a migránsoknak.

A túlzsúfoltság miatt a tábor körül kialakultak az úgynevezett migránsdzsungelek: az Észak-Franciaország környéki erdőkben a menekültek kolóniákat alakítottak ki. Az évek alatt többször razziáztak a francia hatóságok, és le is dózerolták a környéken a migránskolóniákat, de az újak megjelenését nem tudták megállítani.

A menekülttáborban jelenleg hétezren élnek, de ez a szám a humanitárius csoportok szerint már elérte a tízezer főt. Annak ellenére, hogy egyre többen érkeznek a táborba, az év elején a területet a felére csökkentették, ami Catalis környékén ismét több telep kialakulását eredményezte.