Így néz ki a calais-i dzsungel a felszámolás előtt

Fotó: AFP / FRANCOIS LO PRESTI

Az észak-franciaországi Calais-ban megkezdődött a dzsungel néven is ismert migránstábor felszámolása, a menedékkérők kora reggeltől annál a pontnál gyülekeztek, amelyet a hatóságok a tábor kiürítéséhez kijelölte.


Hivatalos becslések szerint a hétvégén mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodott a táborban.


Buszokkal átszállítják őket az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. Már az első nap 2400 embernek el kell hagynia a telepet.


A menekültek más franciaországi táborba való elszállítására 60 buszt hoztak a helyszínre, de a táborlakók többsége még mindig Angliába akar lejutni.


Áttelepítésre váró illegális bevándorló rendőrségi járművek közelében.


A tábor kiürítése miatt már voltak nagyobb összecsapások a rendőrök és menekültek között. A táborlakók már korábban kijelentették, hogy nem fognak más táborba menni, és el fognak indulni Angliába.


Csomagjaik mellett várakozó illegális bevándorlók, mielőtt elhagyják a Dzsungel néven ismertté vált migránstábort.


Kiürített sátrakkal teli csarnokban áll a biztonsági erők egyik tagja.


A tábor felszámolására több mint 1200 rendőrt és más hivatalos személyt vezényeltek ki, de a jelenlegi állapotok mellett leghamarabb kedden kezdhetik meg a tábor lebontását.