Felszámolja a bírósági végrehajtói kamarát a kormány

-

Feleslegesen tartott közgyűlést pénteken a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara - a minisztérium ma bejelentette a gyökeres átalakítását.


A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogutódlással átalakul, létrejön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar. A végrehajtással kapcsolatos közfeladatokat a jövőben a Kar Hivatala látja el.


Közleményében az Igazságügyi Minisztérium úgy fogalmaz, hogy a bírósági végrehajtásról szóló 1994-es törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szükségessé vált "az átlátható, tisztességes, hatékony és az adósok emberi méltóságát figyelembe vevő végrehajtás szabályrendszerének megerősítése".

A végrehajtói kinevezés a jövőben meghatározott időre, 7 évre szól. Azok a végrehajtók, akik a periódus lejártával ismét végrehajtók kívánnak maradni, pályázat útján kaphatják meg újra a kinevezést. Ha a végrehajtó munkájával kapcsolatban megalapozott kifogás nem merült fel, pályázat nélkül folytathatja munkáját. A végrehajtói szakma jogi hivatásrenddé válása érdekében a végrehajtónak jogi végzettséggel kell rendelkeznie legkésőbb 2022-re. A jogi végzettséggel nem rendelkező végrehajtónak a diploma megszerzéséig jogászt kell foglalkoztatnia irodájában.


A minisztériumnak nem tetszett az elnökség

A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara pénteken választott új elnökséget, amelynek az atv.hu értesülése szerint tagja lett Orell Zsolt és Császti Ferenc is, akik korábban többször is viseltek már tisztséget a Kamarában. Ugyanakkor az előző héten módosította a parlament a végrehajtókról szóló törvényt, és megszavazták például azt is, hogy a kamara tisztségviselői csak egyszer legyenek újraválaszthatók.

A botrányok nyomán tavaly év végén az igazságügyi miniszter miniszteri biztost nevezett ki a kamara élére, azzal indokolva a döntést, hogy sok panasz érkezik a végrehajtásokkal kapcsolatban, és a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene. Az átvilágítás eredményeként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést is tett a tárca, majd nyomozás is indult az ügyben.