Felrobbantottak egy ukrán képviselőt

Fotó: Sputnik / Alekszej Vovik

-

A testőre meghalt, a belügyminisztérium az oroszokat sejti a támadás mögött.


Merényletet követtel el egy ukrán ellenzéki képviselő ellen. Ihor Moszijcsuk, a Radikális Párt képviselője megsérült, testőre meghalt. Moszijcsuk az Eszpresszo tévéből lépett ki, amikor felrobbant a ház előtt parkoló autó, más források szerint egy motorbicikli. A politikust kórházba szállították, egyelőre nem tudni, mennyire súlyos az állapota. A robbanásban megsérült Vitalij Bala politológus is.

A képviselő szóvivője, Anna Szejnik szerint a felrobbant jármű már akkor ott parkolt a televízió előtt, amikor Moszijcsuk bement az épületbe. Moszijcsukkal együtt összesen négy személyt szállítottak kórházba a mentők. A testőr állítólag kórházba szállítás közben, a mentőautóban halt bele sérüléseibe.

Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója nem zárta ki, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak a merénylet hátterében, ám a támadás indítékaként más verziókat is vizsgálnak. Szerint ha mégis az orosz FSZB állt a háttérben, akkor azért követték el a merényletet, hogy ily módon is destabilizálják Ukrajnát.

A 45 éves, kelet-ukrajnai születésű Moszijcsuk az Oleh Ljasko vezette populista, nacionalista Radikális Párt parlamenti képviselője a 2014-es választások óta. A parlamentbe akkor bejutott párt először az Európa-párti kormánykoalícióhoz csatlakozott, de később kivált onnan, és ellenzékbe vonult. Moszijcsuk gyakran szerepelt, a párt egyik közismert képviselője. Az ukrán és a nemzetközi sajtóban akkor vált ismertté, amikor 20105-ben az ukrán titkosszolgálat, az SZBU munkatársai a parlament épületében, kamerák kereszttüzében vették őt őrizetbe egy korrupciós ügy gyanúsítottjaként. Ítélet azonban azóta nem született az ügyében.