Felrobbantottak egy autóbuszt Kabulban

Fotó: MTI/EPA / Dzsavad Dzsalali

-

Az öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megpakolt autóval támadhatott. Még senki sem vállalta a merényletet, de feltételezik, hogy a tálibok voltak.


Öngyilkos merénylő robbantott fel egy autóbusz Kabulban, a támadásnak 14 halálos áldozata va, 9-en megsebesültek. A buszon nepáli biztonsági őrök utaztak munkahelyükre, a kanadai nagykövetséghez - mondta az egyik sebedült. A rendőrség szerint a gyalogos merénylő a biztonsági cég épületegyüttesétől nem messze várt a reggeli csúcsforgalomban odaérkező kisbuszra.

A tálibok a Twitteren jelentették be, hogy az egyik emberük hajtotta végre a merényletet. A tálibok az utóbbi időben több merényletet is végrehajtottak az afgán kormány ellen. Május végén egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy bírósági tisztségviselőket szállító buszt Kabul közelében, akkor 11-en haltak meg. Június elején egy merénylő Gazni város fellebbviteli bíróságán robbantotta fel magát, három társát az épületben lőtték agyon az afgán biztonsági erők. A merényletben a támadókon kívül hatan vesztették életüket.

A hétfői támadás annak jele, hogy vezetőjük, Manszúr molla halála után is számolni kell a tálibokkal, és a mozgalom jelentős biztonsági kockázatot jelent. Manszúrral amerikai dróncsapás végzett májusban. A tálibok új vezetője, Hajbatullah Akhundzada molla is folytatja a küzdelmet, nem áll szándékában a békülés.