Félreérthetetlenül int be a gorilla, de lehet, hogy félreértjük

-

Tőlünk tanulták a gesztust, maguk találták ki ,vagy csak eltörték az ujjukat? Vajon ugyanazt jelenti-e gorillául a középső ujj bemutatása, mint az embereknél? Ennek kiderítése még várat magára, noha a gorillák a jelek szerint elég gyakran használják az emberi társadalom egyik legismertebb obszcén jelzését.


A Bristol Post nyomán a napokban rengeteg újság lehozta Bob Pitchford képét, amelyen a bristoli állatkert gorillája középső ujját feltartva „bemutat” a fotósnak. Pitchford különösebben nem provokálta az emberszabásút, azt igyekezett lencsevégre kapni, amint egy fűcsomót rág. Munka közben nem is vette észre a gorilla mozdulatát, csak odahaza, amikor előhívta a képet.

A szenzációs jelenetet közlő lapok mind arra utalnak, hogy a gorilla finoman szólva is elküldte a fenébe a fotóst, vagyis az emberi kommunikációban minimum az antikvitás óta ismert és azóta globálisan elterjedt obszcén egyezményes jelet használta.Messze nem a mostani eset az első, amikor gorillát hasonlón kapnak. Az alábbi, szintén állatkerti felvételen a közvetlenül az üvegablaknál ülő gorilla ágaskodó középső ujját veszi észre egy kislány. A szituáció abban különbözik a fentitől, hogy a gorilla csak az ujját tartja fel, de a kezét nem, vagyis igazából a „bemutatás”-jelleg hiányzik a gesztusból.Ez a jelenet viszont egészen más, itt mintha tényleg az üzenné a mozdulat, hogy: cseszd meg!, vagy: dugd fel magadnak!Egymásnak is bemutogatnak

És itt a bizonyíték, hogy a gorillák nem csak embereknek mutogatnak be, és ezt lehet akár úgy értelmezni, hogy a jelet annak emberi értelmében használják. A felvételen az egyik állat dobálja a másikat, az viszonylag nyugodtan tűri, majd egyszer csak felemeli kezét és középső ujját mutatja, rövid ideig. Ám ettől a másik nem tántorodik el, dobál tovább. A dolog azonban nem fajul el, végül nyugodtan ülnek egymás mellett.Törött ujj

Ebben a cikkben szintén egy mutogatós gorilláról van szó (lásd legfelső képünket), ám kiderül, ezúttal felesleges latolgatni, mit jelent a gesztus. A Huffington Post kiderítette ugyanis, hogy ez az állat 12 évvel korábban megsértette az ujját, és azóta nem tudja behajlítani azt. A mozdulat tehát legfeljebb mint kézfelemelés jelenthet valamit.


Még nincs megfejtés

A gorillák a vadonban nagy csapatokban élnek, hangokkal, mozdulatokkal, gesztusokkal értekeznek egymással, kommunikációjukat régóta vizsgálják és igyekeznek megfejteni a tudósok. Ebben a teljes terjedelmében hozzáférhető tanulmányban is nagyon sok gorillagesztust feltártak, de a középső ujj felmutatását nem említik, arról viszont szó van, hogy a kéz felemelésével gyakran üzenik azt, hogy „nyugodj meg”.

A gorillák gesztusrendszerének szentelték ezt a honlapot is, ujjmutogatásra itt sem térnek ki, viszont demonstrálták azt a közismert tényt, hogy utánzásban elég jók az emberszabásúak. Vagyis az állatkerti gorillák a mutogatós gesztust akár a látogatóktól is eltanulhatták, kérdés viszont, tudhatják-e így a jelentését. Amíg ez rejtély, nem tudjuk, zokon vegyük-e, ha bemutatnak nekünk, vagy csak jópofaságként fogjuk fel.


Nem majomszokás

Az első bemutatás

Az első ismert fotó, amelyen a gesztus látható: Charles Radbourn, a Boston Beaneaters dobója (hátsó sor balra) mutat be a fényképésznek 1886-ban


Ha középső ujjal bemutató állatokra kíváncsi, itt talál egy kimerítő gyűjteményt.

Ha híres emberek híres bemutatásait szeretné böngészni, ide kattintson!


bemutatás