Feloszlott a szobránye - decemberben választanak a macedónok

Fotó: AFP / STR / AFP / STR

-

Az országot két éves súlyos politikai válság bénította meg. Kérdés, hogy az előre hozott választások után megnyugodhat-e a közélet.


A képviselők egyhangú döntésével feloszlatta magát a macedón parlament. Az előre hozott választások december 11-én lesznek. A választások feltétele az volt, hogy a 4 legnagyobb párt egyetértsen abban: minden feltétel adott a megtartásukhoz. A választásoktól azt várják, hogy megoldja a közel 2 éve tartó belpolitikai válságot. A 4 párt, a kormányzó jobboldaliVMRO-DPMNE és albán partnere, a BDI/DUI, illetve az ellenzéki szociáldemokraták, az SDSM és az albán demokraták, a PDSH/DPA augusztus végén állapodtak meg arról, hogy decemberben választások lesznek.

A törvényhozás feloszlatása előtt elfogadták az ország 2017-es költségvetését, amely 2,3 százalékos GDP arányos gazdasági növekedést, valamint a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartását célozza meg.

A politikai válság a 2014-es választások után kezdődött. Az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki miniszterelnököt és jobboldali koalícióját. Tavaly viszont a miniszterelnök vádolta puccskísérlettel a Zoran Zaev szociáldemokrata politikust. Ezt követően Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit: ezek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

A válságot uniós közvetítéssel, nemzetközi nyomásra lehetett kezelni. A pártok megállapodtak, hogy választást tartanak, a 10 éve hatalmon lévő Gruevszki pedig lemond. Gyorge Ivanov államfő áprilisban kegyelemben részesítette a lehallgatási botrány érintettjeit - köztük Gruevszki kormányfőt is. Döntése miatt hetekig tartó tüntetések kezdődtek az országban, és az elnök - nemzetközi nyomásra - visszavonta a döntést.

A választást korábban azért bojkottálta az ellenzék, mert elavultnak tartják a választói névjegyzéket, a média pedig nem kiegyensúlyozott.