Feloszlatták a legnagyobb ellenzéki pártot Bahreinban

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

A síita párt ellen az a vád a bíróságon, hogy nem tiszteli a törvényeket és támogatja a terrorizmust.


Vasárnap feloszlatták Bahreinban a legnagyobb síita ellenzéki pártot – közölte egy igazságügyi forrás.

A Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (al-Vefak) sorsáról az el-manámai közigazgatási bíróság döntött, amely egyúttal elrendelte a tömörülés vagyonának lefoglalását is az államkincstár javára.

A bahreini hatóságok azt vetették az al-Vefak szemére, hogy nem tiszteli a törvényeket és támogatja a terrorizmust.

Az ítélet kihirdetésekor nem voltak jelen a párt ügyvédjei, ők ugyanis előzőleg kiszálltak a perből arra hivatkozva, hogy nem biztosított számukra a védelemre való megfelelő felkészülés.

A síita tömörülés tevékenységét egy bahreini bíróság a Perzsa-öböl menti királyság biztonságának szavatolása érdekében június 14-én függesztette fel. A párt irodáit bezárták és befagyasztották számláit is, amit Washington és emberi jogi szervezetek is bíráltak.

Az al-Vefakot vezető Ali Szalmán sejk jelenleg börtönbüntetését tölti rendszerellenes összeesküvés és engedetlenségre való felbujtás miatt.

A Perzsa-öbölben fekvő 1,3 milliós, többségében síita lakosságú kis monarchiában 2011 februárjában tört ki rendszerellenes tiltakozás. Az elégedetlenkedők a több mint kétszáz éve hatalmon lévő, az iszlám vallás szunnita ágához tartozó dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetés felszámolását követelték.