Feloszlatták a horvát parlamentet

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A most feloszlott parlamentnek volt a legrövidebb ideig tartó mandátuma Horvátország történetében. Mindössze 200 napig működött, és 57 nap aktív munka áll mögötte.


Tihomir Oreskovic miniszterelnöktől néhány hónapja vonta meg a bizalmat az a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), amely éppen hatalomra juttatta a politikust.

A HDZ vezette koalíció szerint Oreskovic veszélyeztette az ország működését és pénzügyi stabilitását a „politikailag felelőtlen viselkedésével”. Például azzal, hogy két helyettesét is lemondásra szólította fel, amely a koalícióban feszültségeket gerjesztett.

Horvátországban legutóbb november 8-án tartottak parlamenti választást. Akkor a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali HDZ fej fej mellett végzett, a kormányalakításhoz így szükség volt a harmadik legtöbb szavazatot megszerzett párt, a Híd Függetlenek Listájának támogatására. A Híd javaslatára került Tihomir Oreskovic a kormány élére, ám fél év alatt szinte semmilyen döntést nem sikerült meghozni a koalíciós csatározások miatt.

A horvát parlament feloszlatásáról szóló döntés pénteken életbe lépett, így minden feltétel adott, hogy szeptemberben előre hozott választások legyenek. A parlamenti választások pontos időpontját Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő határozza meg, a zágrábi sajtó szerint a legvalószínűbb, hogy szeptember 11-én tartják meg a voksolást.