Feloszlatja magát egy líbiai terrorszervezet

Fotó: AFP / STR / AFP / STR

-

Súlyos veszteségeket szenvedtek, a vezetés felőrlődött, a fegyveresek megtizedelődtek.


Az Anszár as-Saría felelős a bengázi amerikai konzulátus elleni támadásért, valamint Christopher Stevens amerikai nagykövet és három további amerikai állampolgár haláláért. A csoport hadban állt a Halifa Haftár-vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel (LNH). Az Anszár as-Saría közleménye szerint a csoport súlyos veszteségeket szenvedett, a vezetése felőrlődött, fegyvereseinek száma megtizedelődött.

A csoport Bengáziban alakult 2012-ben. Moammer el-Kadhafi 2011-es bukása után káosz alakult, és ezt kihasználva az Iszlám Állam és az al-Kaida is megjelent az országban. Az Anszár as-Saría alapítója az Afganisztánt megjárt Mohamed al-Zahavi volt. Ő 2015-ben meghalt az LNH-val vívott harcban.

Al-Zahavi iszlám kalifátust akart létrehozni Líbiában. Szervezete rövid ideig Líbia több részét is ellenőrzése alatt tartotta. A muzulmánok védnökeként hirdette magát, nem ismerte el a néphatalmat, a világi rendszereket, valamint az alkotmányt. Szorosan együttműködött a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel. Az utóbbi időkig vallási alapon szociális és oktató tevékenységet is folytatott Bengáziban. Az USA terrorcsoportként tartotta nyilván az Anszár as-Saríát.