Felnőttkorukban sem vehetnének dohányt a most kétéves oroszok

Fotó: BSIP / AMELIE-BENOIST

-

A dohányosok száma világszinten csökken, viszont egyre többen halnak meg a dohányzás okozta szövődményekben. Évente úgy 6 milliónyian.


Oroszország lenne az első olyan ország, amely egész generációkat zárna ki a cigaretta vásárlásából: egy elképzelés szerint a 2015 után születetteknek tilos lenne valaha is dohányterméket venniük. A lépés azért is meglepő, mert az ország hosszú ideig toleráns volt a dohányzással szemben, és az első állami korlátozást csak 2013-ban vezették be – írja az Independent.

Van, aki szerint egy ilyen mértékű korlátozás csupán a feketepiaci keresletet fogja növelni, és még károsabb lehet a dohányosok egészségi állapotára. Nyikolaj Geraszimenko, az orosz parlament egészségügyi bizottságának tagja azt mondta: „Ez a cél ideológiailag teljesen helyes” – idézi a The Times.

A Kreml szerint a tilalom esetén figyelembe kell venni a szakértői véleményeket, illetve konzultálni kell más minisztériumokkal is. A tilalom valószínűleg a dohányipari cégeknél is ellenszenvet vált majd ki, de a dohányzás elleni eddigi fellépéseknek is van már eredményük: a TASZSZ szerint 2016-ban 10 százalékkal csökkent a dohányosok száma Oroszországban az előző évhez képest.


Nő az áldozatok száma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint a világgazdaságnak legalább 1 milliárd dolláros kárt okoz a dohányzás évente. A dohányipari adókból viszont ennek csak a töredékét szedik be, 2014-ben 270 millió dollárt világszinten. A WHO még nagyobb adókat vetne ki a dohányiparra.


A jelentés szerint a kormányok – 2013–2014-es adatok szerint – átlagosan 1 milliárd dollárt sem fordítanak a dohányzás visszaszorítására. A dohánytermékek után befizetett adóösszegeknek alig 0,4 százalékát forgatják vissza prevenciós vagy egyéb, a dohányzást visszaszorítani hivatott intézkedésekbe.

A WHO szerint jelenleg 1,1 milliárd (15 évnél idősebb) ember, vagyis minden ötödik ember dohányzik a Földön, többségük 80 százalékuk közepes vagy alacsony jövedelmű országban él. A dohányosok száma világszinten csökken, viszont a dohányzásban meghaltak száma folyamatosan nő. Ez a szám jelenleg 6 millió. 2030-ra már 8 millió ember halhat meg a dohányzás miatt – áll a WHO jelentésében.