Felmondott az Origo Hírek rovatának tíz tagja

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint / VS.hu / Hirling Bálint

-

Azt írják, hogy nem tudják folytatni munkájukat Sáling Gergő felmondását követően. A Videó rovat összes tagja távozik.


„Mi, az Origo Hírek rovatának tagjai úgy látjuk, hogy Sáling Gergő főszerkesztő távozása után nem tudjuk folytatni az eddigi munkánkat. Ezért – egyéni megállapodások alapján – elhagyjuk az Origót. Nagyon sajnáljuk, hogy ez a történet így ér véget”
– írták az Origo Hírek Facebook-oldalán. Az Origo Hírek rovatában az Impresszum szerint tizenhatan dolgoznak, a mostani közlés szerint tízen távoznak: Albert Ákos, Dull Szabolcs, Fabók Bálint, Fábián Tamás, Joó Hajnalka, Rovó Attila, Sarkadi Zsolt, Szabó András, Vorák Anita és Zöldi Blanka. Két felelős szerkesztő – Bordás Gábor és Tóth Sára – a Cink szerint csak átmeneti időre egyezett bele a munka folytatásába. Információink szerint a Gazdaság és Fotó rovatok nagy része is felmond a közeljövőben, a Videó rovatnak pedig az összes tagja felmondott már. (Fotónk a keddi szimpátiatüntetésen készült.)


Magyar Telekom: Nem volt politikai nyomásgyakorlás

A Magyar Telekomra a kormányzat felől semmilyen nyomás nem nehezedett sem az Origo.hu főszerkesztőjének személyét, sem a hírportál tartalmát illetően – közölte Magyar Telekom Nyrt., az Origo Zrt. 100 százalékos tulajdonosa csütörtöki közleményében. Eközben az LMP és az Együtt is levélben fordult a Deutsche Telekom elnökéhez, azt kérik, hogy vigye az Origo-ügyet a cég igazgatótanácsa elé és vizsgálják azt ki alaposan.

A Lázár–Origo-sztori

Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. TV és webvideó üzletágának vezetője. Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek – Pethő András Lázár Jánosról szóló cikkei miatt –, amit az Origo Zrt. közleményben utasított vissza. A lap munkatársai tiltakoztak Sáling leváltása ellen, felmondott a főszerkesztő-helyettes Pethő András és a Hírek rovat több munkatársa is. A döntés miatt lemondott az Origo-alapító György Péter is, valamint kedden szimpátiatüntetést is tartottak több száz ember részvételével az Origo Dob utcai székházánál. Lázár János kedd este közleményben kérte az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket. Az államtitkár megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának. Szerdán a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet közleményben bírálta az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltását. Közölték, az RSF állásfoglalást kért az Origo tulajdonosa, a Magyar Telekom Nyrt. német anyavállalatától, a Deutsche Telekom AG-től, amely közölte, hogy a személyi változás egy belső szerkezeti átalakítás eredménye, és erre a folyamatra a német társaság „nem gyakorolt befolyást”.