Félmilliós tüntetés a madridi kormány ellen Katalóniában

Fotó: MTI/AP / Manu Fernandez

-

A katalán parlament elnöke szerint Rajoy puccsot hajtott végre, és végezni akar egy demokratikusan megválasztott kormánnyal.


A katalán parlament összehívását jelentette be szombati televíziós beszédében Carles Puigdemont katalán elnök, hogy "megvitassák és eldöntsék", milyen választ adjanak a spanyol kormány tervezett intézkedéseire. A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az alkotmány 155-ös cikke alapján kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában.

A katalán elnök szerint az


önrendelkezésük megsemmisítésére irányuló támadást"

nem fogadhatják el.

A spanyol kormány a szocialistákkal és a Ciudadanos liberális párttal Francisco Franco diktátor óta a "legrosszabb támadást" mérte Katalónia intézményeire és népére – mondta Puigdemont. Szerinte a demokratikus hozzáállással összeegyeztethetetlen, hogy a spanyol kormány "önhatalmúlag és illegálisan" a katalán népakarat képviselőjévé nyilvánította magát.

Az állam megsértette a katalánok önrendelkezését és demokratikus akaratát. "Össze kell fognunk, hogy megvédjük intézményeinket" – mondta.

A katalán elnök beszéde egy részét spanyolul mondta el a "spanyol demokratákat" megszólítva, és elítélte mindazt azt a kárt, amit a demokráciának okoz a spanyol kormány döntése. Majd angolra váltva üzenetet intézett Európa vezetőihez és lakóihoz: "ha az értékek veszélyben vannak Katalóniában, akkor szintén veszélyben vannak Európában".

Szerinte a 155-ös cikk ellentétes az európai polgárság sokszínűségével. Nem bűncselekmény, hogy egy nemzet demokratikus formában dönt jövőjéről. Demokratikus és békés Európát akarunk – mondta, és beszédét azzal zárta: "Éljen Katalónia!"


Utcára vonultak

A madridi kormány bejelentése után Barcelonában a függetlenség hívei lepték el az utcákat. A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy két, előzetesben lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének szabadon bocsátását követeljék.

Ám azután, hogy a spanyol kormány bejelentette: kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és az előrehozott választásokat, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.

A rendőrség szerint 450 ezren tüntettek, Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak. Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes a Twitteren azt írta:


ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is".

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke "de facto államcsínynek" nevezte Mariano Rajoy kormányának intézkedéseit, a katalán intézmények lefejezését. "Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamában" – mondta Forcadell. Szerinte a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal.

A függetlenségpárti politikus szerint Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait. Forcadell szerint elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.


Eseti bizottság alakul

A spanyol parlament felső háza, a szenátus a jövő pénteki rendkívüli ülésén szavaz a katalán kormány felmentéséről és a madridi kormány Katalóniára vonatkozó javaslatairól.

Kedden eseti parlamenti bizottság alakul, ennek az a feladata, hogy megvitassa a tervezett intézkedéseket. Lehetőséget biztosít a katalán elnöknek vagy megbízottjának is arra, hogy kifejtse érveit. Ennek határideje csütörtökön délben jár.

A bizottság módosíthat is a kormány javaslatain, majd az intézkedéscsomagot október 27-én megvitatja a szenátus, és még aznap megtartja a szavazást. Az intézkedések elfogadásához a képviselők abszolút többségének támogatása szükséges, ezzel a spanyol kormánypárt egymaga rendelkezik.

Az intézkedések azután lépnek hatályba, hogy megjelenik a hivatalos állami közlönyben.

Rajoy szerint a tervezett intézkedések nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelentik, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását, akik az "önrendelkezést a törvényen kívül helyezték".

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjesztette a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.