Félmillióra büntették Miskolcot a telepfelszámolás miatt

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Hátrányosan megkülönböztette a miskolci számozott utcákban élőket az önkormányzat a telepfelszámolási-programmal - mondta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Az EBH arra kötelezte az önkormányzatot, biztosítson megfelelő lakhatási körülményeket az érintetteknek.


A Miskolci Önkormányzat eljárása miatt a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda tett panaszt, egy évvel ezelőtt. Az EBH szerint nagyjából 900 embert érint a telepfelszámolási program, akiket rossz anyagi helyzetük illetve roma származásuk miatt kitettek a hajléktalanság veszélynek, illetve annak, hogy egy másik szegregátumba kényszerülnek - derült ki a Társaság a Szabadságjogokért bejegyzéséből. Az EBH szerint az önkormányzat úgy kezdett a telepfelszámolásba, hogy az nem volt megfelelően előkészítve, az ott élőkre gyakorolt hatását nem mérték fel megfelelően, az intézkedési tervet sem dolgozta ki, nem volt hatástanulmány.


A Miskolci Önkormányzat így az érintett személyekkel szemben közvetett hátrányos megkülönböztetést valósított meg.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság arra kötelezte az önkormányzatot, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg, év végéig dolgozzon ki egy tervet arra, hogy a Számozott utcákban élők lakhatási feltételeit a településen hol akarja megoldani, és mennyiből. Az emberi méltóság és az egyenlő bánásmód követelményeit tiszteletben kell tartaniuk. Amíg nincs kész a terv, addig az önkormányzat hagyjon fel a diszkriminatív gyakorlatával az érintett területen élőkkel szemben.

A telepfelszámolás miatt korábban hajléktalanná lett személyekről is gondoskodnia kell az önkormányzatnak, erre szeptember végéig kell tervet kidolgoznia.

Korábban az ombudsman is elítélte a miskolci telepfelszámolási programot.