Félmillió dolláros lopott bélyeg bukkant fel egy aukción

Fotó: AFP / ROBERTO SCHMIDT

-

Regényes sors jutott az Inverted Jenny nevű, ritka, hibásan nyomtatott amerikai bélyeg négy példányának. 1955-ben egy gyűjtői találkozóról lopták el a négy nyomatot, majd évekre nyomuk veszett.


Két példányt harminc éve megtaláltak, a héten pedig egy újabb Inverted Jenny bukkant fel egy árverésen. „Ez volt az egyik leghírhedtebb bűnügy a bélyeggyűjtés történetében” – mondta Scott English amerikai bélyegszakértő. A felbukkanás azonban nem jelenti azt, hogy a tulajdonos vissza is szerezheti a lopottnak hitt bélyeget. A mostani tulajdonos egy huszonéves brit fiatalember, aki a nagyapjától örökölte az Inverted Jennyt.

A lelet ráadásul abban is segíthet, hogy a rablás pontos részleteit megismerjük. Az aukció részét képezi egy levél is, amelyet egy ismert amerikai bélyegkereskedő írt egy aukciós cégnek.

Az Inverted Jenny ma már messze többet ér, mint az 1918-ban ráírt 24 cent. A bélyegnek az a különlegessége, hogy a rajta látható repülőt fejjel lefelé nyomtatták rá. Viszonylag sok példány létezik belőle – még filmben is szerepelt –, mégis rendkívül értékes: száz és ötszázezer dollár körüli árakon keltek el ismert, nem lopott példányai. De még egy lopott bélyeg leleplezése is jó üzlet, százezer dolláros megtalálói díj jár értük.