Félmillió autóst kaptak bliccelésen tavaly

Fotó: MTI/MTVA / H. Szabó Sándor / MTI/MTVA / H. Szabó Sándor

-

A korábbiakhoz képest több autóst büntetett meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, amiért nem vettek e-matricát.


Mintegy félmillió esetben indított pótdíjas eljárást az útdíjszedő a fizetős utakon közlekedőkkel szemben, az esetek 78 százalékában azért, mert az autósok nem váltották meg az e-matricát - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A tájékoztatás szerint a tipikus felhasználói hibák között továbbra is előkelő helyen szerepel a díjkategória és a rendszámtévesztés. Az előző évhez képest néhány tized százalékkal megemelkedett számú pótdíjas ügyek jelentős része az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek integrációjának köszönhető. A NÚSZ tavalyi fejlesztéseivel az ellenőrző pontokon található kamerák egyszerre képesek az e-matricás és HU-GO e-útdíj rendszerben is ellenőrizni az úthasználati jogosultságot, így olyan helyeken is kameráznak, ahol erre korábban a technikai feltételek nem voltak adottak.

Nőtt a területi lefedettség, és 26 százalékkal több gépjárművet ellenőriztek, mint egy évvel korábban. Tovább javult a pótdíjak nemzetközi behajthatósága is, a NÚSZ nemzetközi behajtó irodákon keresztül 21 országban, köztük Ausztriában, Németországban, Nagy Britanniában, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, és hamarosan Romániában tud eljárni a bliccelőkkel szemben, ennek köszönhetően tavaly jelentős mértékben, 25 százalékkal nőtt a külföldi behajtásra átadott pótdíjas esetek száma. A külföldi bliccelőkkel szembeni fellépés hatékonyságát a NÚSZ szerint jól mutatja az, hogy a cég partnerei már peresítettek és nyertek ügyeket Németországban, Ausztriában, Angliában is.