Félmilliárdot lehet bukni, ha nem ingyenes a készpénzfelvétel

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Újabb jogszabályok léptek életbe, hogy a bankok ne kereshessék magukat degeszre – miként a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal indokolta a pénzügyi rezsicsökkentési akciókat.


Mától az eddigieknél is szigorúbban bírságolják a rezsicsökkentést elszabotáló bankokat. Ezentúl 500 milliós bírsággal is büntethetőek azok a bankok, amelyek megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait, és megpróbálják átverni az ügyfeleiket. Az intézkedések végrehajtását a Magyar Nemzeti Bank fogja vizsgálni. Február elsejétől havonta az első két készpénzfelvétel együttesen legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes azoknak, akik nyilatkoztak arról, hogy mely lakossági bankszámlájukról szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget. Az efölötti készpénzfelvétel már pénzbe kerül, az adott bank tarifái szerint.

Forintosítják a devizahiteleket

A kormány egyúttal újabb eszközt vetett be, hogy meggyőzze a devizahiteleseket az árfolyamgát hasznosságáról. A bankoknak március 20-áig kell postázniuk az árfolyamgátról szóló tájékoztatást minden olyan lakáshitelesnek, aki jogosult gyűjtőszámlahitelre, de még nem lépett be a programba. Az árfolyamrögzítéssel a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a forint alapú gyűjtőszámlán felhalmozódó árfolyam-különbözet nagy részét átvállalja az állam és bank. Eddig már több mint 170 ezer devizahiteles élt az árfolyamgáttal, ők eddig összesen 29 milliárd forintot, szerződésenként átlagosan 173 ezer forintot spóroltak meg maguknak. Az árfolyamgátat ősz óta a lakáscélú és a szabad felhasználású devizahitelekre is igénybe lehet venni. Nem akadály többé, ha valaki már valamilyen más fizetéskönnyítő program hatálya alatt áll, és az sem, ha 90 napon túli tartozása van. Egyetlen feltétel maradt az árfolyamgátba való belépéshez: a devizakölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan nem állhat végrehajtás alatt. A bankokat az adósság egy jelentős részének elengedésére is ösztönzi a kormány. Az árfolyamgátba belépő, 90 napon túli devizahitel-tartozással rendelkező adósoknál az állam csak akkor vállal garanciát a gyűjtőszámlára, ha a bankok elengedik a tartozás egy részét. A tartozást úgy kell elengedni, hogy az adósság utána kevesebb legyen, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a bankok átlagosan 20-25 százaléknyi hitelt engedhetnek el az állami kezességvállalás feltételeként. A Fidesz részéről jelezték, hogy ha folytatják a kormányzást, akkor az árfolyamrögzítés eszközével szeretnék kivezetni a devizahiteleket. Az erről szóló jogszabályt júniusra ígérték.