Félmilliárdos hűtlen kezelés lehet az Andrássy út 3. eladása

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Mohai Balázs / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Mohai Balázs

-

A VS.hu értesülése szerint a Fővárosi Főügyészség 574 millió forintos vagyoni hátrány okozásával vádolja az Andrássy út 3. alatti palota eladását 2004-ben megszavazó szocialista és szabad demokrata terézvárosi képviselőket, továbbá a volt aljegyzőt. Néhány héten belül eldől, hogy az Andrássy út 3. ügyében külön eljárás indul, vagy eladását egyesítik az Andrássy út 47. értékesítése miatt folyó büntetőperrel.


Az Andrássy út 3. eladása miatt 2014. május 10-én terjesztett be vádiratot a Fővárosi Főügyészség, amely az Andrássy út 47. értékesítését tárgyaló Fővárosi Bíróság asztalán landolt. A 2011. decemberében indult büntetőper legutóbbi, május 12-i tárgyalásán az ügyek egyesítéséről nem született döntés, mert a bíróság erről szóló határozatát több vádlott megfellebbezte. A Fővárosi Ítélőtábla döntheti el a kérdést, heteken belül. A sietségre szükség is van, mert az Andrássy út 47. perében júliusban tartják a következő tárgyalást. Andrássy út 47. Az Andrássy út 47. Mindkét ingatlan esetében – egy kivétellel – megegyezik a vádlottak 14 fős névsora: az Andrássy 47. esetében csak 13 vádlott van, Árva Ilona Zita volt képviselőt abban a perben nem állították bíróság elé. Ettől eltekintve több a hasonlóság, hiszen a két palotát – a vád szerint – valós forgalmi értéke alatt, különböző szintű jogszabályok, törvények és helyi rendeletek megsértésével, versenyeztetés nélkül értékesítették. Nincs a vádlottak között a 2012. szeptemberben elhunyt Verók István volt MSZP-s polgármester, aki az Andrássy út 47. eladása miatti perben szintén a vádlottak padján ült. A képviselők meggyanúsítása majd megvádolása nagy elvi jogi vitákat is kiváltott, hiszen ebben az esetben arról is szó van, hogy önkormányzati képviselőt – aki választóinak tartozik felelősséggel – terhelhet-e büntetőjogi felelősség politikai döntésért, még akkor is, ha annak nyomán települését kár éri. Áttekintve több, a terézvárosi önkormányzat által eladott Andrássy úti palota értékesítését, hasonló szisztémát látni. Érkezik egy vevői árajánlat, az önkormányzat értékbecslője néhány millió forinttal kisebb forgalmi értéket állapít meg, majd a kerület vezetése a versenyeztetést nélkülöző eladást javasolja, amit a képviselő-testület aztán megszavaz.

Az Andrássy út 3.

A műemléki védettségű Andrássy út 3. 1950-től volt állami tulajdonban, 1973-tól a VI. kerületi Ingatlankezelő Vállalat kezelésébe, 1995-től a terézvárosi önkormányzat tulajdonába került. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal az átadás feltételéül szabta, hogy az épületben lévő múzeumi funkciót meg kell tartani, eladásához be kell szerezni a hivatal jóváhagyását, a vevőnek garanciát kell adnia a karbantartására. 2004. június 4-én tett vételi ajánlatot az épületre a cégnyilvántartásba csak másfél hónappal később, 2004. július 20-án bejegyzett A3 Expressz Ingatlanbefektetési Kft.: ingatlanszakértői becslés alapján 328 millió forintot kínál a házért. Ezen felül a bérlők kiköltöztetésére 660 milliót, az épület rekonstrukciójára 240 milliót ajánlott fel, tehát összesen 1,228 milliárd forint ráfordítást vállalt, továbbá két Andrássy úti lakás vételi jogát is hozzácsapta ajánlatához. Az A3 Kft. Garancsi István üzletemberhez kötődő CD Hungary Ingatlanhasznosító és Forgalmazó Zrt. érdekeltségében van. Andrássy út 3. Az Andrássy út 3.

Aki igent mondott, vádlott lett

Fürst György (MSZP) alpolgármester, akiből az elsőrendű vádlott lett, nem teketóriázott, június 17-én a képviselő-testület elé terjesztette az A3 ajánlatát. Abba nem avatta be képviselő-társait, hogy a bejegyzés alatt álló cég két hónappal korábban az épületet 344 millió forintért vette volna meg, felújítására 470 milliót, a kiköltöztetésre pedig 500 milliót, összességében 1,284 milliárdot költött volna. Az előterjesztéshez mellékelte az önkormányzat által megbízott Dollar Land Kft. (DL) értékbecslését, amely szinte hajszálra megegyezett az ajánlati árral. Az 1,2 milliárd forintos érték ugyanakkor nem tartalmazta az épületben található műalkotások, belső burkolatok, berendezések művészettörténeti, várostörténeti értékét. (A DL nem mozgott idegenként az Andrássy úton, több – rendőrségi nyomozásban érintett – palota, köztük az Andrássy 47. értékbecslését is ez a cég készítette az önkormányzatnak. Fürst György pedig az elmúlt években számtalanszor szerepelt a hírekben azzal, hogy tilosban parkol gigantikus luxusautójával.) A vádirat a DL értékbecslését reálisnak tartja, azonban azzal a jelentős különbséggel, hogy az 1,2 milliárd forint az ingatlan forgalmi értéke volt, ebbe nem számítható be a lakók kiköltöztetésére fordítandó összeg és a felújítás költsége sem, mert az nyilvánvalóan értéknövelő tétel. Fürst György azt javasolta, hogy versenytárgyalás nélkül adják el az épületet az A3 Kft.-nak. A június 17-i testületi ülésen a túlzottan alacsony, 328 millió forintos vételárról, a versenytárgyalás mellőzéséről szóló kifogásokat, az adásvétel levételét a napirendről nem támogatta. Az MSZP-SZDSZ képviselők alkotta többség 13-4 arányban egy tartózkodás mellett támogatta az eladást, a javaslatot megszavazók pedig tíz évvel később a vádlottak padjára kerültek. Ismét, hiszen ugyanezek a képviselők a vádlottak az Andrássy út 47. eladása ügyében is. Az elfogadott határozati javaslat nem tartalmazta sem a kiköltöztetés, sem a vállalt rekonstrukció értékét, így a későbbiekben ezeket a vevőn nem lehetett számon kérni.


„Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés”

A 328 millió forintról szóló adásvételi szerződést 2004. június 24-én kötötték meg. Bár a felek a szerződés módosításában kikötötték, hogy az A3 a kiköltöztetésre 900 millió forintot, illetve abból 240 millió forintot a felújításra köteles félretenni, ezt nem védték sem azzal, hogy elállási jogot adtak volna az önkormányzatnak, sem más biztosítékkal. Hasonlóképpen kimaradt a szerződésből az A3 által ellentételezésként felajánlott két lakás opciós vételi joga. A Fővárosi Főügyészség szerint a 13 képviselő a versenyeztetés elmulasztásával megszegte az államháztartási törvényt, a vagyon gazdálkodásával kapcsolatban pedig több önkormányzati rendeletet. Ennek eredményként 573 millió 800 ezer forintos vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak azzal, hogy mindössze 328 millió forintért adták el az épületet. A vádirat szerint a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményét a törvényességi felülvizsgálatot végző aljegyző is elkövette, mert nem emelt kifogást, amikor az önkormányzati lakásrendeletet figyelmen kívül hagyva nem versenyeztették meg az ingatlant, a vételárba pedig beszámították a rekonstrukció és a kiköltöztetés költségét is. Magyarországi képek - Budapest - Andrássy út

A terézvárosi palotaügyek „csomagolása”

Az Andrássy úti paloták 2000-es évek eleji eladását három csomagban vizsgálják a nyomozó hatóságok. Az elsőben van az Andrássy út 47. – ezt az ügyet 2011 decembere óta tárgyalja a bíróság, itt 128 millió forint vagyoni hátrányt tárt fel az ügyészség. A második csomagba – ebben szerepel az Andrássy 3. is – került az Andrássy út 8., illetve 52. elcserélése egy, budai Tárogató úti villára, valamint három Lendvay utcai lakásra. E két palota szintén a CD Hungary Zrt.hez (a cégről ismertetőnket lásd alább) került, az értékbecslő ugyancsak a Dollar Land Kft. volt. Ebben a csomagban szerepelt továbbá 20 ezer négyzetméternyi tetőtér eladása is, de egyik ügyben sem emelt vádat az ügyészség. Információnk szerint a terézvárosi önkormányzat panasszal élt a döntéssel szemben, így hetek múlva derül csak ki, hogy a második csomag kifogásolt ügyei is a bíróság elé kerülnek-e. A harmadik csomag ingatlanjait – ebbe tíz épület, helyiségcsoport tartozik – még most is vizsgálják a hatóságok.


  1. csomag: Andrássy út 47. eladása (bírói szakban)
  2. csomag: Andrássy út 3. eladása (bírói szakban), Andrássy út 8., Andrássy út 52. cseréje, tetőri ingatlanok (nem történt vádemelés)
  3. csomag: Andrássy út 23., Andrássy út 21., Munkácsy-Podmaniczky épletttömb, Andrássy út 21., Andrássy út 45., Dalszínház utca 2., Andrássy út 2., Liszt Ferenc tér 7., Anker köz 1-3., Oktogon tér 4. (nyomozás alatt)


CD Hungary: Csányi, Hernádi, Garancsi

A diplomáciai testületek számára biztosított, 160 jelentős értékű budapesti ingatlan vagyont kezelő CD Hungary Rt. egy részét 2001-ben, az első Orbán-kormány idején értékesítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. A befutó az OTP-csoport tulajdonában álló, kifejezetten erre a célra létrehozott Magyar Ingatlan Befektető (MIB) Kft. lett 18,2 milliárd forintos vételi ajánlatával – derül ki a Magyar Narancs korábbi cikkéből. A privatizációra kiválasztott tanácsadó cég, az AT Kearney 20 és 30 milliárd forint közötti összegre tette a CD Hungary értékét, amelyet több ingatlanpiaci szakértő 30 milliárdnál többre tartott. A végső értéket úgy állapították meg, hogy az összértékből levonták azon ingatlanok értékét, amelyeket tartósan használtak diplomáciai testületek. Emiatt az ingatlanok egyharmada a privatizáció során nullaforintos értéken volt a nyilvántartásban, ez minimum 4-8 milliárd forintos vagyonvesztéssel járt. A MIB 2002. júliusban egybeolvadt a CD Hungary maradékával, de a cégben az ÁPV 2007. júliusig kisebbségi tulajdonos maradt. Ekkor a társaságot teljesen átvette Garancsi István, Orbán Viktor közeli barátja, a Videoton Football Club tulajdonosa által alapított Szinva 2001 Ingatlanforgalmzó Rt., amelyben Hernádi Zsolt Mol-vezér 2001-2002-ben felügyelőbizottsági tag volt. Az OTP-s projektcég érdekeltsége ezzel meg is szűnt a CD Hungaryben, annak kizárólagos tulajdonosa a Szinva 2001 lett.