Félmilliárd forint közpénzbe kerülhet egyetlen topmenedzser kirúgása

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Attila

-

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő volt vezérigazgatója 2010-ben még „csak” a 98 százalékos adóval sújtott 60 milliójáért perelt. Ha a Kúrián is Reményik Kálmán nyer, akkor az államnak a közterhekkel együtt már csaknem 500 millió forintba kerül az öt évvel ezelőtti kormányváltáskor eltávolított cégvezető.


Reményik Kálmán öt éven át volt a Nemzeti Autópálya Zrt., majd a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója. De talán ennél is fontosabb információ róla, hogy 1998 és 2002 között, vagyis az első Orbán-kormány időszakában a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Perfekt Zrt. igazgatósági tagja volt. Utóbb pedig Gyurcsány kormányzása idején százmilliárdos nagyságrendben költötte a pénzt az autópályák építésére, amit az állam topmenedzseri fizetéssel honorált.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Reményik Kálmán (középen) a Megyeri híd avatásán


Így amikor 2010-ben ismét a Fidesz került hatalomra, borítékolható volt a menesztése. A jogalapot egy szoftverbeszerzés adta. A munkáltatói jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) újdonsült vezetője, az azóta már ugyancsak távozott Baranyay László akkor úgy ítélte meg, hogy Reményik Kálmán „a munkakörét képező lényeges kötelezettségét jelentős mértékben megszegte”, mert 2009 végén az üzleti tervben nem szereplő licencet és szoftvert szerzett be. Ezért a NIF rendkívüli felmondással megszüntette Reményik Kálmán munkaviszonyát.

Reményik ebbe nem nyugodott bele, a bíróságon megtámadta a felmondást, és kérte a szerinte jogellenesen megszüntetett munkaviszonyból származó követelésének megtérítését. Már csak azért is, mert a szoftver a NIF-hez megérkezett, legfeljebb utódai azt már nem használták fel. Az üzletember a VS.hu-nak most úgy nyilatkozott, hogy a neki járó összeg (hathavi végkielégítés és kéthavi felmentési idő) akkor 55-60 millió forintra rúgott, amit az Orbán-kormány hivatalba lépésekor bevezetett 98 százalékos adóteher sújtott. Reményik állítása szerint volt munkáltatója felajánlotta az összeg egyharmadának a kifizetését, de a cégvezető ezt visszautasította, mondván, ha ilyen alkuba belemegy, akkor senki sem mossa le róla, hogy sáros.Ennél jobb hozam a világon nincs

Így maradt a pereskedés. Az elsőfokú ítélet még viszonylag kiegyensúlyozott volt: a rendkívüli felmondás indoklását jogosnak ítélte a bíró, de azért fizetni is kellett volna valamennyit. Utóbb azonban az állam szempontjából ennél csak kedvezőtlenebb verdiktek születtek. A NIF a második másodfokú ítélet ellen is fellépett, és felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához 2015 januárjában. Ebben kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését. A Kúria ennek 2015. március 4-ei végzésében helyt adott, de a jogerős döntésre várni kell; a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Lapunk úgy tudja, a követelés a járulékaival (késedelmi kamattal) együtt jelenleg meghaladja az 500 millió forintot. A követelés a keresetlevél alapján az alábbi tételekből tevődik össze: elmaradt munkabér, végkielégítés, felmentési időre járó bér, átalány kártérítés, elmaradt munkabér utáni kamat, perköltség.

A korábbi sajtóhírekkel szemben Reményik Kálmánt autóra egyik ítélet sem jogosította fel, helyébe kártérítés lépett, azonban a második másodfokú ítélet erre vonatkozóan kártérítést sem ítélt meg. A végkielégítés pedig – és kizárólag az összeg végkielégítési része – most már nem 98 százalékos, hanem csak 75 százalékos kulccsal adózik, mert a parlament azóta már módosította a törvényt.


Sajtot készít sk

Bár korábban azt híresztelték, hogy Reményik Kálmán munka nélkül tengeti az életét, ez nem igaz. Mint a VS.hu-nak elmondta, a legutóbbi bírósági ítélet végül is 2014. november 28-ával megszüntette a munkaviszonyát a NIF-nél, de addig sem tétlenkedett. Eleinte tanácsadással foglalkozott, de erre az utóbbi években szerényebb igény mutatkozott, viszont elindított egy sajtmanufaktúrát, ahol személyesen, saját kezével formálja a gourmand-oknak szánt csemegét. Igaz, az általa említett Vászolyi Sajtmanufaktúra Kft. évente csak tízmilliós adózott eredményt fial. Ehhez képest szerinte is „borzalmasan hangzik” a több százmillió forint, de mint mondta, ez volt a NIF kockázata.