Félmilliárd eurót kérnek a segélyszervezetek a menekültellátáshoz

-

509 millió euró pénzügyi segítséget kértek a donorországoktól különféle segélyszervezetek azoknak a menedékkérőknek a megsegítésére, akik a Földközi-tengeren vagy a balkáni útvonalon keresztül akarnak nyugat- és észak-európai országokba jutni – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).


A segély közel felére Görögországban lenne szükség. A UNHCR és közel hatvan humanitárius szervezet közös adománygyűjtő felhívásában hangsúlyozták, hogy a pénzt a menekültek elszállásolására, ivóvízzel való ellátására, valamint egészségügyi berendezések biztosítására fordítanák.

A csoportok segítenék a menekültek regisztrációját, a tengeren bajba került hajók kimentését, a határellenőrzéseket és a migránsok útvonalának közvetlen közelében lévő településeket is.

Az ENSZ adatai szerint tavaly közel 850 ezer menekült érkezett a veszélyes földközi-tengeri útvonalon Törökországból Görögországba abból a mintegy egymillióból, akiknek sikerült Európába jutniuk. Idén is elsősorban a háborús övezetekből, vagyis Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezhet az európai kontinensre a menedékkérők többsége.